Továbbra is 17 éves csúcson a gazdasági hangulat az euróövezetben

Javult, így továbbra is több mint 17 éves csúcson állt a gazdasági hangulat az euróövezetben decemberben, híven tükrözve a növekedési ütem gyorsulását és a foglalkoztatottság bővülését.

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyek főigazgatósága (EcFin) által hétfőn kiadott jelentés szerint 116,0 pontra emelkedett a gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI) az euróövezetben, 1,4 ponttal haladja meg a novemberi 114,6 pontot, amely 2000 október óta a legmagasabb szintet jelentette.

Az Európai Uniót tekintve a gazdasági hangulatindex 1,6 ponttal, 115,9 pontra nőtt, ami 2000 augusztusa óta a legjobb érték. A legnagyobb nem euróövezeti tagállamban, Nagy-Britanniában jelentősen javult a gazdasági hangulat, az ESI értéke 3,6 ponttal, 112,4 pontra, míg Lengyelországé mérsékelten, 1,2 ponttal, 107,3 pontra nőtt.

A gazdasági hangulatindex hosszú távú átlaga 100 pont minden tagállam esetében. A 100-nál magasabb pontszám a gazdaságot derűlátóan megítélők túlsúlyára utal, az alacsonyabb viszont borús kilátásokat tükröz.

Az euróövezetben derűlátás jellemezte az összes szektort, de különösen a szolgáltatások, a kiskereskedelem és az építőipar szereplőinek bizalma erősödött. A nagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok közül Franciaországban 2,3 ponttal, 114,2 pontra, Németországban 1,6 ponttal, 116,0 pontra, Hollandiában 0,7 ponttal 112,5 pontra emelkedett, Olaszországban 112,1 ponton stagnált, míg Spanyolországban 0,8 ponttal, 110,0 pontra csökkent a gazdasági hangulatindex.

Az EcFin egy másik, üzleti hangulat alakulását mérő  felmérése szerint az euróövezetben az üzleti hangulatindex 0,17 ponttal, 1,66 pontra – 1985 óta a legmagasabb szintre – emelkedett, messze meghaladva az 1,51 pontos elemzői várakozást. A vállalkozók optimistán ítélik meg a rendelésállomány és a raktárkészletek alakulását, valamint a termelés kilátásait.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »