Hét dollárra növekszik az átlagbér Venezuelában

Venezuelában januártól 40 százalékkal nő a minimálbér – jelentette be Nicolás Maduro, az ország államfője. A venezuelaiak így átlagosan havi 797 510 bolívart keresnek majd, ez élelmiszerjegyekre átszámítva mintegy 7 dollárt jelent a feketepiacon.

Televíziós beszédében Maduro közölte, hogy a magasabb bérek megvédik a dolgozókat „Washingtonnak” a szocializmus szabotálását célzó „gazdasági háborújától”.

Számos közgazdász szerint az intézkedés csak tovább növeli a kőolajban gazdag, de válságban lévő országban a hiperinflációt.
A belföldi árak emelkedésének ellensúlyozására Maduro már többbször megemelte a minimálbért, de a gyorsuló infláció és az elértéktelenedett bolívar miatt milliók szegényedtek el, akik továbbra sem lesznek képesek a napi három étkezést biztosítani maguknak, a béremelés pedig várhatóan tovább növeli az inflációt – írta a Reuters hírügynökség.

Az árak január és november között 1369 százalékkal nőttek az ellenzéki többségű kongresszus adatai szerint, hivatalos adat viszont nincs, ugyanis a venezuelai kormány már jó ideje nem közöl inflációs adatokat.

Caracas még 2007-ben szakította meg kapcsolatait az IMF-fel, amely azóta nem ellenőrizhette a helyszínen a gazdaság állapotát. A Nemzetközi Valutaalap Venezuela gazdaságának totális összeomlásával számol, ezért októberben megkezdte egy pénzügyi mentőcsomag összeállításának az előkészületeit.

Az IMF Venezuela megmentésére készül, de nem fogják hagyni

Az államirányítású gazdasági modell és a túlzott pénzkibocsátás leállítása miatt 2018-ban még nagyobb bajok várhatók Venezuelában – jegyezte meg a Reuters. Maduro ennek ellenére félórás beszédének nagy részében másokat okolt az ország gondjaiért. A külföldi és a helyi sajtó „negatív propagandát” terjeszt, míg Venezuela valutáját „támadások” érik, és „szabotálják” a kőolajiparát” – mondta.

Azt viszont nem említette, hogy Venezuela tavaly év végén megcsúszott az adósságtörlesztésekkel, egyik állami áramszolgáltatója novemberben csődbe ment és az állami olajcég, a PDVSA pénzügyi helyzete sem túl fényes – mindezek miatt a hitelminősítők már részleges csőd kategóriába sorolták az országot.

  • Korábbi cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »