Barnier: 2020 végéig le kell zárni a Brexitet

Nagyjából másfél évvel az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépése után, 2020. december 31-én zárná le a javasolt átmeneti időszakot az Európai Bizottság – jelentette ki Michel Barnier, a brüsszeli testület Brexit-ügyi főtárgyalója szerdán Brüsszelben.

„Az átmeneti intézkedéseket a kiválási egyezmény hatályba lépésétől kezdve, legkésőbb 2020. december 31-ig kellene alkalmazni” – mondta sajtóértekezletén Barnier a bizottság tárgyalási irányelveit ismertetve. Hozzátette, hogy a kiválási egyezményt jövő októberre véglegesíteni kell, hogy a szigetország kilépésének tervezett, 2019. március 29-i időpontjáig a ratifikációra is legyen elegendő idő.

Az Európai Bizottság a London által javasolt átmeneti időszak kapcsán kiemelte: az Egyesült Királyság ezalatt is része lenne a vámuniónak és az egységes piacnak, az országnak teljes körűen be kellene tartania a közösségi jogot, beleértve az újonnan elfogadott szabályokat, eleget kellene tennie a költségvetési kötelezettségeknek, illetve alá kellene vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának, miközben már nem vehetne részt az uniós döntéshozatalban.

Nincs á la carte-menü az átmeneti időszak vonatkozásában”

– hangoztatta Barnier. A brüsszeli bizottság szerint az átmeneti időszakot egyértelműen meg kell határozni, és pontosan megszabott időtartamra kell korlátozni, s erről a kiválási egyezmény részeként meg kell állapodniuk a feleknek.

Barnier rámutatott továbbá, hogy az Európai Unió által megkötött nemzetközi szerződések a távozás napjával érvényüket veszítik az Egyesült Királyság számára. „Az ország ezzel körülbelül 750, általunk aláírt egyezményből fog kilépni” – fogalmazott.

A bizottság arra is emlékeztetett, hogy a Brexit-tárgyalások első szakaszában elért eredményeket mielőbb egy jogilag kötelező szerződésbe kell foglalni, emellett pedig rendezni kell a kiválás feltételei kapcsán még megoldásra váró kérdéseket. A most ismertetett irányelveket várhatóan januárban fogja elfogadni az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »