Japán belehúz az amerikai rakétavédelmi rendszer telepítésébe

Japán felgyorsíthatja a tervezett, Aegis Ashore amerikai rakétavédelmi rendszer telepítését tekintettel az észak-koreai fenyegetettségre – írta pénteken az Aszahi Simbun című japán napilap.

A cikkben kiemelték, hogy a kormány eredetileg a rendszert 2023-ig tervezte kiépíteni két kormányzóságban, de most a folyamatot felgyorsíthatják. Ennek érdekében a japán kormány határozatot hozott arról, hogy a pótköltségvetésből 18 millió dollárnyi összeget átcsoportosítanak a március 31-ével lejáró folyó költségvetési évre. Ezt az összeget pedig az amerikai rakétavédelmi rendszer megvásárlásának előkészületeire fordítják.

Korábban ezt a lépést későbbre tervezték, de a hatóságok a Koreai-félszigeten kialakult helyzet fényében szorgalmazzák a folyamat felgyorsítását. A pótköltségvetést december 22-ig kell elfogadni.

Japánban jelenleg kétszintű rakétavédelem létezik. Az egyik a hajókra telepített Aegis rendszer, amelyet SM-3-as elfogó rakétákkal szereltek fel, hogy megsemmisítsék a ballisztikus rakétákat röppályájuk középső szakaszán. Amennyiben ez nem sikerülne, akkor vetik be a Patriot (PAC-3) fegyverrendszert, amely a rakétát repülésének utolsó szakaszában semmisíti meg.

Szakértők szerint Japán egész területének védelmére egy lehetséges rakétacsapás vagy ballisztikus rakéta becsapódása ellen elég két Aegis Ashore üteg, amely egyenként 728 millió dollárba (189,2 milliárd forintba) kerül. A két üteget feltehetően a Japán-tenger partján fekvő Akita és Jamagata kormányzóságban állítanák hadrendbe.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »