Nemsokára új miniszterelnöke lesz Lengyelországnak

Mateusz Morawiecki eddigi kormányfőhelyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter váltja fel Beata Szydlót a lengyel miniszterelnöki poszton – jelentette be Beata Mazurek, a Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője a lengyel kormánypárt csütörtök esti vezetőségi ülését követően.

Mazurek – egyebek között „a változó nemzetközi helyzettel összefüggő új kihívásokra” utalva – közölte: a PiS vezetői testülete, a politikai bizottság ülésén Szydlo benyújtotta lemondását, és ezt el is fogadták.

A politikai bizottság Mateusz Morawieckit jelöli kormányfőnek – mondta el a szóvivő. A PAP hírügynökség hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint Morawiecki jelöltségét a 33 tagú testületben ketten ellenezték, egy vezetőségi tag tartózkodott a szavazástól.

Mazurek szerint a PiS döntött arról, hogy Szydlo a jövőben is „fontos, kiemelt posztot tölt be a lengyel kormányban”. Később Jan Dziedziczak külügyminiszter-helyettes a sajtóval közölte, hogy a lemondott miniszterelnök az egyik kormányfőhelyettesi posztra lép.

Következő lépésként az várható, hogy Szydlo lemondását hivatalosan elfogadja Andrzej Duda elnök is, és megbízza az új miniszterelnököt.

Beata Szydlo a Twitteren megköszönte a lengyelek támogatását. „Ez a két év rendkívüli időszak volt számomra” – írta, utalva a 2015 novemberében történt beiktatása óta eltelt időszakra. Szydlo lemondását a hét elejétől emlegette komolyabban a lengyel sajtó.

Jaroslaw Sellin kulturális miniszterhelyettes azt mondta a sajtónak, hogy a Morawiecki-kormányt kedden iktatják be, további személycserék a kormányban viszont csak januárban várhatók.

A vezetőségi ülésről a PiS Twitter-honlapján közzétett beszámoló Szydlo „különleges szerepét” méltatja a kormány eddigi munkájában, úgy vélve, hogy a kormány „nagy sikereket ért el a nagy nehézségek ellenére és a pozitív változások belső és külső ellenségeinek elszánt tevékenysége dacára”. A kabinet az utóbbi hónapokban növekvő társadalmi támogatottságot élvezett, az egyik legfrissebb felmérés szerint 44 százalékot ért el.

A nemzetközi tapasztalattal, jó külföldi kapcsolatokkal rendelkező Mateusz Morawiecki viszont első kommentárok szerint szelídítheti a Varsó-Brüsszel vonalon növekvő feszültséget, és várhatóan folytatja a sikeresnek tartott gazdasági reformokat.

Morawiecki fő érdemeiként a PiS politikusai az egyenletes gazdasági fejlődést, az innováció támogatását, az infrastrukturális beruházások finanszírozásának biztosítását emlegetik. Kiemelik a lengyelországi bankszektor nagy részének visszavételét a lengyel pénzintézmények által, valamint az áfa előző évekhez képest lényegesen hatékonyabb behajtását is, melynek köszönhetően finanszírozhatók a kormány szociális programjai, köztük az 500+ nevű, nagyszabású családtámogatási program.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »