Újabb palesztin felkelést hirdetett a Hamász

Iszmáil Haníje, a radikális iszlamista Hamász szervezet Gázában élő politikai vezetője hadüzenetnek nevezte csütörtökön Donald Trump amerikai elnök döntését, miszerint az Egyesült Államok immár Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, ezért Haníje bejelentette, hogy péntektől újabb intifádát, vagyis palesztin felkelést hirdetett. Közben Izrael megerősítette hadseregének Ciszjordániában állomásozó egységeit.

„December nyolcadikától, péntektől egy új intifáda indítására szólítom fel a palesztin népet a megszállással szemben, hogy kifejezze haragját a Jeruzsálemet érintő döntés miatt”- mondta Haníje. „Csakis úgy lehet megbirkózni az Egyesült Államok támogatását élvező cionista politikával, ha új intifáda indul a megszállás ellen, és dicséretes ellenállás kezdődik vele szemben”– tette hozzá.

A Hamász szóvivője korábban úgy fogalmazott, hogy Trump „megnyitotta a pokol kapuit”. A mozgalom péntekre meghirdette a „harag napját”, a szélsőséges iszlamista Iszlám Dzsihád nevű szervezet pedig hadüzenetnek nevezte Donald Trump döntését.

A Palesztin Hatóság csütörtöktől háromnapos „harag napjait” hirdetett, és általános sztrájkot kezdeményezett az oktatási intézményekben, felszólítva a tanárokat és a diákokat, hogy vegyenek részt a tervezett tüntetéseken, tiltakozó akciókban.

A palesztinok azt tervezik, a következő napokban összehívják politikai szervezeteiket, köztük a Palesztin Nemzeti Tanácsot, és felszólítják a palesztin frakciókat, hogy döntsenek a további lépésekről.

Az izraeli hadsereg szóvivője közben bejelentette, hogy Ciszjordániába vezényelnek több további zászlóaljat, más egységeket pedig készenlétbe helyeznek. Az intézkedések azt szolgálják, hogy az izraeli haderő „készen álljon minden eshetőségre”.

Csütörtökön összecsapások törtek ki az izraeli hadsereg egyes egységei és palesztin tiltakozók között a Gázai övezetben Hán-Júnisztól keletre, Ciszjordániában Hebronnál és Túl-Karmnál, valamint Jeruzsálem óvárosában a Damaszkuszi kapunál a Háárec című újság honlapja szerint.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »