Oroszország kitiltása az olimpiáról Putyin malmára hajtja a vizet

Oroszország kitiltása a jövő évi téli olimpiáról valószínűleg még erősebbé teszi Vlagyimir Putyin támogatását az orosz elnökválasztás kapcsán azáltal, hogy egyesíti a szavazókat egy üzenet körül: a világ ellenünk van.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden döntött úgy, hogy a példátlan szisztematikus doppingolás miatt kizárja Oroszországot a jövő évi téli olimpiáról. Először komoly esély mutatkozott arra, hogy úgynevezett „kollektív büntetést” alkalmazzanak, vagyis minden orosz sportolót eltiltsanak a játékokon való részvételtől. Az ötletet sokan ellenezték, mert ez esetben olyanok is büntetést kaptak volna, akik nem voltak vétkesek.

A NOB még aznap nyilvánossága hozta, hogy úgy döntött: az orosz sportolók olimpiai zászló alatt indulhatnak Phjongcshangban. Ez annyit tesz, hogy ugyan részt vehetnek a versenyen, azonban nem Oroszország színeiben, hanem egyéni versenyzőként. A döntés magyarázataként elhangzott, hogy az orosz állam felelősségét mindenképpen meg kellett büntetni.

A NOB lépése, amelyet Moszkva nagyon megalázónak tart, tovább mélyítette a szakadékot a Kreml és a Nyugat között. Konstantin Kosachev, a külügyi tanács vezetője például az elsők között volt, aki az országával szembeni nyugati összeesküvésnek kiáltotta ki a lépést: „Nem kétséges, hogy ez része a Nyugat átfogó politikájának Oroszország visszatartására”.

A NOB döntését sokan Oroszországban Putyin elleni személyes támadásként értékelik. Az orosz elnök ugyanis általában jól játssza ki a kártyáit, és képes politikai előnyt kovácsolni az ilyen és ehhez hasonló helyzetekből. Azáltal, hogy a Nyugatot hibáztatja mindenért, a nemzetközi kudarcokat hazai diadalmakká változtatja, ezzel pedig arra ösztönzi az oroszokat, hogy egyesüljenek.

Moszkva, 2017. december 6. Vlagyimir Putyin orosz államfő egy önkéntesek számára rendezett fórumon Moszkvában 2017. december 6-án. A 65 éves politikus ezen a napon bejelentette, hogy indul a jövõ évi elnökválasztáson. (MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszej Nyikolszkij)

Moszkva, 2017. december 6.
Vlagyimir Putyin orosz államfő egy önkéntesek számára rendezett fórumon Moszkvában 2017. december 6-án. A 65 éves politikus ezen a napon bejelentette, hogy indul a jövõ évi elnökválasztáson. (MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszej Nyikolszkij)

„Tény, hogy az Oroszországra gyakorolt külső nyomás nagyobb nemzeti kohéziót eredményez. A különböző szankciókat ugyanis Putyin a nemzetépítés eszközeivé alakítja, ezáltal pedig saját pozícióját és szavazótáborát erősíti” – mondta Dmitrij Trenin, a Carnegie Moscow Center igazgatója.

A NOB lépése miatti általános felháborodás továbbá segíthet Putyinnak abban, hogy legyőzze a szavazókon mutatkozó apátia jeleit, és biztosítsa a magas részvételi arányt az elnökválasztáson, amely az orosz politikai rendszer szorosan ellenőrzött határain belül hatalom-átruházásnak tekinthető.

Putyin, aki az elmúlt 17 évben uralta Oroszországot, szerdán jelentette be, hogy indul a jövő évben esedékes elnökválasztáson. A 65 éves politikusnak nagy az esélye arra, hogy a március 18-án megtartandó választáson ismét fölényesen győzzön, közvélemény-kutatások szerint ugyanis a polgárok négyötöde támogatja annak ellenére, hogy Oroszország a gazdasági nehézségekkel küzd, konfliktusban áll a Nyugattal, és az államfő kormányzási módszereit a liberális ellenzék és külföld is bírálja.

Kapcsolódó cikkeink:

A Nyugat elítélése olyan megközelítés, amelyet a Kreml gyakran alkalmazott már korábban is, amikor nemzetközi vádakkal szembesült, például a Krím-félsziget elcsatolása kapcsán.

A taktika feléleszti az orosz patriotizmust, és Putyint szinte golyóállóvá teszi a botrányokkal szemben. Emiatt pedig sok szavazó úgy tekint a 65 éves egykori KGB-ügynökre, mint egy cárra, a „nemzet apjára”, aki visszahozta országát az összeomlás széléről.

Az orosz kormányhoz közeli források szerint az NOB tilalma, valamint az Ukrajna miatti eddigi és új nyugati szankciók segítik majd a kormányt, hogy összegyűjtsék a szavazókat a nemzeti egység zászlaja körül. Ezt pedig jelenleg Vlagyimir Putyin testesíti meg.

Forrás: CNBC / Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »