A genfi béketárgyalás csak időpocsékolás

Damaszkusz küldöttsége elhagyta pénteken az ENSZ égisze alatt folytatott genfi béketárgyalásokat, a delegáció vezetője, Bassár Dzsafari szíriai ENSZ-nagykövet pedig utalt arra, hogy nem térnek vissza jövő héten a tárgyalás következő szakaszára.

Az ENSZ csütörtökön jelentette be, hogy a genfi tárgyalások nyolcadik fordulóját kiterjeszti december 15-ig. A világszervezet néhány napos szünetet rendelt el, és jövő hétre írta ki a konferencia folytatását.

A Reuters beszámolója szerint a damaszkuszi delegációt és az ellenzéket, a Szaúd-Arábia támogatta Tárgyalási Főbizottságot (HNC) sikerült egy tető alá összehozni, de azt már nem tudták elérni, hogy egyszerre egy szobában tárgyaljanak a hat éves szíriai háború lehetséges rendezéséről.

Bassár Dzsafari azt vetette a HNC szemére, hogy elutasították Bassár el-Aszad szíriai elnök bármilyen szerepvállalását az rendezés folyamatában. Az ENSZ-nagykövet kijelentette: amíg az ellenzék Rijád „nótáját fújja”, nem lesz előrelépés. Bírálta az ellenzék – szerinte- provokatív és felelőtlen megnyilvánulásait Aszad sorsáról. Hozzátette: Damaszkuszé a döntés, hogy a küldöttség visszatérjen-e Genfbe a béketárgyalások folytatásához. A szíriai kormányküldöttség szombaton utazik vissza Damaszkuszba.

Genf, 2017. december 1. Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanács (SNC) képviselői (k) a damaszkuszi kormány és szíriai ellenzék közötti béketárgyalások újabb fordulóján a világszervezet genfi székházában 2017. december 1-jén. Balról a második Ramzy Ezzeldin Ramzy, az ENSZ szíriai különmegbízottjának, Staffan de Misturának a helyettese. (MTI/EPA/Denis Balibouse)

Genf, 2017. december 1.
Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanács (SNC) képviselői (k) a damaszkuszi kormány és szíriai ellenzék közötti béketárgyalások újabb fordulóján a világszervezet genfi székházában 2017. december 1-jén. Balról a második Ramzy Ezzeldin Ramzy, az ENSZ szíriai különmegbízottjának, Staffan de Misturának a helyettese. (MTI/EPA/Denis Balibouse)

Az ellenzék, amely először érkezett egységesen Genfbe, alapfeltétellé tette a szíriai elnök távozását, amiről a szíriai kormány hallani sem akar.

Dzsafari szerint földtől elrugaszkodott dolog feltételeket szabni a politikai realitás fényében Szíriában. Hangsúlyozta, hogy a kormányerők állnak győzésre a konfliktusban a terroristákkal szemben. Damaszkusz mindenkit terroristának tart, aki fegyveres harcot folytat a kormány ellen.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különleges megbízottja és a genfi béketárgyalások vezetője korábban maga is megkérte az ellenzéket: legyen eléggé realista ahhoz, hogy belássa, nem a felkelők nyerik meg a háborút.

Naszr Haríri, a HNC vezető tárgyalója pénteken hangsúlyozta: komoly szándékkal utazott Genfbe, hogy közvetlenül tárgyaljon Aszad kormányával.

Korábban írtuk: Szíria: félszáz ellenzéki megy Genfbe

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »