Áttörés a Brexit-fronton, megvan mennyit fizetnek a britek

A Telegraph értesülései szerint megegyezés született Nagy-Britannia és az EU között a Brexit-számláról, ami a tárgyalások második körbe lépésének talán legfőbb kritikus pontja. Áttörés jöhet a decemberi találkozón.

A hírt mindkét oldal megerősítette, tehát elvi megegyezés született a britek által az EU-nak fizetendő kilépési díjról, melynek pontos összege még nem ismert ugyan, de a felek egy 45 és 55 millió font közötti sávot határoztak meg a végleges számra, melyet attól függően alakítanak majd ki, hogy milyen metódus szerint kerülnek elszámolásra a kilépési díjban foglalt tételek.

A fenti szűk sáv meghatározása mindenképpen nagy előrelépés, hiszen eddig brit oldalról a nulla és 20 millió font közötti összegről szóltak a hírek, míg az unió oldaláról 60 millió és 100 millió euró közötti összegről beszéltek. A következő fontos esemény a Brexit-folyamatban Theresa May és Jean-Claude Juncker jövő hétfőn esedékes ebédje lesz, ezután akár hivatalosan is bejelenthetik, hogy sikerült megegyezni a Brexit-számla ügyében.

Ezek után már csak két fő kérdés marad, mielőtt a felek megkezdhetik a kereskedelmi tárgyalásokat, mégpedig az Európai Bíróság szerepének egyeztetése és az ír-északír határellenőrzésre, pontosabban annak elkerülésére vonatkozó megoldás kialakítása.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Telegraph

Felkapott hírek

Friss hírek

A magyar GDP is nagy pofont kapott tavaly

2020 III. negyedévéhez viszonyítva 1,4 százalékkal nőtt, 2019 IV. negyedévéhez mérve viszont 4,1 százalékkal csökkent a magyar gazdaság szezonálisan és naptárhatással kiigazított teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás 51,1%-kal esett vissza.

Read More »