Berlusconi nem tekinti vetélytársnak Matteo Renzi pártját

A jövő évi parlamenti választásokra készülő olasz jobbközép első számú vetélytársaként az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) jelölte meg Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke vasárnap pártja választási kampánya elindításakor Milánóban.

Silvio Berlusconi a Hajrá Olaszország által rendezett Ötletek Olaszországért (#Idee Italia) nevű párteseményen szólalt fel. Ezzel a volt négyszeres olasz kormányfő Berlusconi megnyitotta a FI választási kampányát, és világossá tette, hogy a kampányt személyesen ő vezeti.

Berlusconi annak a véleményének adott hangot, hogy a jövő tavasszal esedékes parlamenti választásokon az olaszoknak a két legnagyobb ellenzéki erő, a jobbközép és a szintén ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) között kell választani, mivel a Matteo Renzi vezette balközép már nem jelent alternatívát.

Berlusconi hangoztatta, az M5S “soha nem fog nyerni, mert ha ők nyernék a választásokat ez egész Itáliát romlásba vezetné”. Hozzátette, hogy a civil mozgalomból párttá lett Öt Csillag Mozgalmat egy “vén humorista” vezeti, vagyis az M5S alapítója Beppe Grillo. Berlusconi szerint az M5S fiatal politikusai semmihez sem értenek, mivel soha nem dolgoztak. Hangsúlyozta: az M5S rosszabb, mint a kommunisták voltak, akik ellen 1994-ben ő maga politikai színre lépett. Több mint húsz évvel ezelőtti jelszavát megismételve a nyolcvan éves Silvio Berlusconi bejelentette, hogy most ismét színre lép, “mert negyvenévesnek érzem magam”.

Választási programját vázolva elmondta, hogy a jobbközép húszfős kormányában 8 politikus mellett 12 “civil” is helyet kap. Ezer euróra emelik a havi nyugdíjminimumot, az idősek számára ingyenessé teszik a fog- és szemorvosi vizsgálatot, valamint áfa-mentesítik a házi állatoknak vásárolt eledelt is.

A jobboldali Északi Liga és az Olasz Testvérek (FdI) alkotta jobbközép Hajrá Olaszország koalíció jelenleg több mint 30 százalék felett áll. Megelőzi a más pártokkal szövetséget elutasító M5S-t és a balközép koalíciót is. A jobbközépnek nincsen hivatalos miniszterelnök-jelöltje, hiszen az adócsalásért korábban jogerősen elítélt Silvio Berlusconi nem indulhat a választásokon. Berlusconi az Emberi Jogok Európai Bíróságánál fellebbezett, amelynek ítélete szintén tavasszal várható.

Az olasz parlamenti választásoknak még nem jelentették be az időpontját. Sajtóinformációk szerint március elején vagy május végén lehetnének.

Kapcsolódó cikkünk: Berlusconi játékszabályaival indul az olasz választási kampány

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »