Friss hírek

Berlusconi játékszabályaival indul az olasz választási kampány

Silvio Berlusconi neve került a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) ellenzéki párt választási logójára annak ellenére, hogy az adócsalásért jogerősen elítélt politikus nem indulhat a tavaszi olasz parlamenti választásokon – írta az olasz sajtó kedden a jövő tavaszi választások időpontját is találgatva.  

Silvio Berlusconi vezeti a FI választási kampányát, és a volt négyszeres olasz kormányfő neve került a jobbközép párt választási logójára Berlusconit (miniszter)elnöknek felirattal.

Valójában a 81 éves politikus nem indulhat a jövő tavaszi parlamenti választásokon, miután 2013-ban adócsalásért elítélték. Berlusconit kizárták az olasz parlamentből, büntetését egy milánói idősotthonban végzett szociális munkával töltötte le.

A Corriere della Sera napilapnak adott interjúban Silvio Berlusconi elmondta, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához benyújtott fellebbezésének tárgyalása november 22-én lesz, az európai jogi testület végleges döntése azonban csak jövő tavasszal várható, vagyis kevéssé valószínű, hogy pártja miniszterelnök-jelöltje lehet.

Ennek ellenére Silvio Berlusconi vezette a FI első kampányülését, és Berlusconi kampányol Szicíliában a november 4-i tartományi választások előtt is. Ami pedig a FI valódi  miniszterelnök-jelöltjét illeti, Silvio Berlusconi korábban Antonio Tajanit a FI egyik alapítóját, az Európai Parlament elnökét nevezte meg, és Tajani eddig a párt egyetlen olasz kampányeseményéről sem hiányzott.

Silvio Berlusconi neve a FI logóján 2 millió szavazatot ér – becsülte a párt esélyeit a balközép La Repubblica.

A legfrissebb felmérések szerint az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelenleg 27,6 százalékon áll,  a balközép kormányt vezető  Demokrata Párt (PD) 26,3 százalékon, az Északi Liga 14,6, a FI 14,2, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) pedig 5 százalékon.

Koalíciókban szamolva most a Forza Italia-Északi Liga-FdI szövetsége tűnik győztesnek. 
Silvio Berlusconi kijelentette, ha a jobbközép koalíció nyeri a választásokat, az lesz a miniszterelnök, akinek pártja a legtöbb szavazatot kapja. Így üzent a szövetséges Északi Ligát vezető Matteo Salvininek, aki azonnali reagált kijelentve, hogy elfogadja Berlusconi játékszabályait.

Az olasz sajtó számításai szerint a parlamenti választások legvalószínűbb dátuma március 4. lehet. Ehhez azonban Sergio Mattarella államfőnek már az év végén fel kell oszlatnia a jelenlegi római parlamentet.

Forrás: MTI

Friss hírek