Valóban Szaúd-Arábia kényszeríthette lemondásra a libanoni kormányfőt

Szaad Haríri libanoni kormányfő valóban nem szabad akaratából mondott le, Szaúd-Arábia kényszerítette erre – írta a Reuters hírügynökség a történteket ecsetelő, Harírihez közel álló forrásokra hivatkozó összeállításában.

Szaad Haríri libanoni kormányfő mindenre számíthatott, csak arra nem, ami a szaúdi fővárosban, Rijádban várta, miután november 3-án leszállt ott a gépe. A repülőtéren a szokással ellentétben nem fogadták szaúdi tisztségviselők, elvették a telefonját, és másnap lemondásra kényszerítették, amit ráadásul élőben sugároztak a tévében – mondták a kormányfőhöz közeli források és magas rangú libanoni biztonsági tisztviselők.

Rijád arra a következtetésre jutott, hogy Harírinek mennie kell, mert vonakodott szembeszállni a Szaúd-Arábia térségbeli riválisa, Irán által támogatott Hezbollah síita szélsőséges mozgalommal, amely részét képezi Haríri egységkormányának.

Libanoni források azon a véleményen vannak, hogy a szaúdiak Haríri helyén a bátyját, Bahaát akarják látni mint Libanon legbefolyásosabb szunnita politikusát. A testvérek állítólag évek óta rossz viszonyban vannak egymással, Bahaa Rijádban tartózkodik, ahova a szaúdi városfejlesztéseken korábban dollármilliókat kereső Haríri család más tagjait is odahívták, hogy hűséget fogadjanak az idősebbik Szaad fivérnek. Értesülések szerint a családtagok nem tettek eleget a szaúdi utasításnak.

A szaúdi hatóságok tagadják, hogy Harírit szabad akarata ellenére őrzik az olajmonarchia fővárosában, ahogyan azt is, hogy kényszerítették volna a lemondásra. A Reuters forrásai azonban másról számoltak be.

A libanoni miniszterelnököt november 2-án idézték Rijádba a vahhábita királyság uralkodójának, Szalmán bin Abdel-Azíznek a színe elé. Mielőtt útnak indult, kormánya tisztviselőinek azt mondta: hétfőn folytatják az akkor még aktuális megbeszéléseiket. Sajtósainak pedig azt mondta, hogy az egyiptomi Sarm es-Sejkben találkoznak a november 4-re és 5-re eső hétvégén, ahol Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel volt randevúja.

Haríri november 3-án rijádi otthonában töltötte az estét. Másnap telefonhívást kapott egy szaúdi protokollilletékestől, aki a szaúdi trónörökössel, Mohamed bin Szalmánnal invitálta találkozóra. A találkozó színhelyén négy órát váratták, majd a királyi audiencia helyett kapott egy szöveget, amely lemondásának a televízióban sugárzott beszéde volt – állította a Reuters egyik forrása.

Egy magas rangú libanoni tisztviselő úgy fogalmazott: a szaúdi hatóságok a tiszteletnek nyomát sem tanúsítottak Haríri iránt attól a pillanattól kezdve, hogy Szaúd-Arábiába érkezett.

Szaad Haríri, akinek értesülések szerint szaúdi állampolgársága is van, gyakran utazik az olajmonarchiába. Néhány nappal korábban is járt ott: szaúdi hírszerzési tisztviselőkkel és Támir as-Sabánnal, az Arab-öböl menti ügyek miniszterével találkozott. A libanoni kormányfő akkor nyugodtan és elégedetten tért vissza Bejrútba – mondták kíséretének tagjai.

Haríri a tanácsadóinak azt mondta, hogy a koronaherceg bátorító kijelentéseket tett, egyebek közt arról, hogy Rijád újraindítja a libanoni hadseregnek nyújtott, a pár éve felfüggesztett támogatásokat. A források szerint a kormányfő annak tudatában volt, hogy meggyőzte a szaúdiakat: fenn kell tartani a szövetséget a Hezbollahhal Libanon stabilitásának érdekében.

Egy tisztviselő közölte: meglátása szerint a szaúdiak nem azt akarták hallani Haríritől, hogy nem akar konfliktusba keveredni a libanoni hadseregnél is erősebb fegyveres szárnnyal bíró szélsőséges mozgalommal. A miniszterelnök hangsúlyozta as-Sabánnak, hogy a Hezbollah ereje nemcsak rajta, de Libanonon is túlnőtt. Úgy tűnik, lebecsülte Szaúd-Arábia ellenséges érzelmeit a síita mozgalommal szemben – fogalmazott az egyik forrás.

Haríri lemondása saját kormányát is meglepte. Michel Aun libanoni elnök, aki állítólag közel áll a Hezbollahhoz, nem fogadta el a lemondását, és a kormányfő elrablásával vádolta meg Rijádot.

Kapcsolódó cikkünk: Libanon követeli vissza miniszterelnökét

A miniszterelnök azzal indokolta lemondását, hogy félti az életét, attól tart, egykori miniszterelnök édesapjához hasonlóan őt is meggyilkolják. Egyúttal azzal vádolta meg Iránt és a vele szövetséges Hezbollahot, hogy „rátették a kezüket” Libanonra.

A kormányfő eltávolítása egybeesik azzal, hogy Szaúd-Arábiában egy új, korrupcióellenes intézkedés keretében őrizetbe vettek 200 embert, köztük 11 herceget. Megfigyelők szerint a szaúdi trón várományosa így akarja megszilárdítani hatalmát. Egyesek eleinte arra is gondoltak, hogy Harírit, akit számos üzleti szál köz az olajmonarchiához, ennek az intézkedésnek a keretében gyakorlatilag házi őrizetben tartják.

Az idő teltével azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a háttérben az áll: a Hezbollah gyengítésén keresztül visszaszorítsák Irán térnyerését – fogalmaztak a Harírihez közeli források.

Azok, akik telefonon tudtak beszélni a kormányfővel, azt mondták, hogy nyugtalannak hangzott a telefonban, és azon kívül, hogy „jól vagyok”, nem sokat árult el magáról. Arra a kérdésre, hogy visszatér-e Libanonba, egyszerűen csak azt válaszolta: „insallah”, azaz Isten segedelmével.

Haríri november 12-én szólalt meg nyilvánosan a lemondása óta. Egy televíziós interjúban közölte: hamarosan hazatér Szaúd-Arábiából, hogy az alkotmánynak megfelelő formában megerősítse lemondását, amely szerinte Libanon érdekét szolgálta. Kijelentette: vissza is vonhatja a lemondását, de csak akkor, ha a Hezbollah szélsőséges síita mozgalom vállalja, hogy kimarad a térség fegyveres konfliktusaiból. Megfigyelők szerint erre az esély azonban vajmi kevés.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek