A rakétatámadás után tovább fenyegetőznek a jemeni lázadók

A jemeni síita húszi lázadók szaúd-arábiai és egyesült arab emírségekbeli kikötők, repülőterek, határátkelők és létfontosságú létesítmények megtámadásával fenyegetőztek kedden válaszul arra, hogy a Szaúd-Arábia vezette koalíció ideiglenesen lezárta az összes jemeni szárazföldi, légi és tengeri kikötőt.

A húszik vezetése közleményben ítélte el a szaúdi vezetésű katonai szövetség Jemen elleni blokádjának megerősítését. Hangsúlyozták, hogy nem fognak „ölbe tett kézzel ülni”, és szélsőségesebb úton fogják megakadályozni a jemeni emberek elleni intézkedéseket, amelyeknek célja szerintük az emberek kiéheztetése és megalázása.

Szanaa, 2017. november 5. Füst gomolyog a jemeni húszi fegyveresek egyik állása felett egy állítólagos szaúdi légicsapás idején a jemeni fővárosban, Szanaában 2017. november 5-én. Az előző napon Szaúd-Arábia egy Jemenbõl kilőtt ballisztikus rakétát semmisített meg Rijádtól északkeletre. (MTI/EPA/Jahja Arhab)

Szanaa, 2017. november 5.
Füst gomolyog a jemeni húszi fegyveresek egyik állása felett egy állítólagos szaúdi légicsapás idején a jemeni fővárosban, Szanaában 2017. november 5-én. Az előző napon Szaúd-Arábia egy Jemenbõl kilőtt ballisztikus rakétát semmisített meg Rijádtól északkeletre. (MTI/EPA/Jahja Arhab)

A koalíció a blokád megerősítésének bejelentésekor közölte, hogy az intézkedés nem korlátozza a humanitárius szállítmányok és a segélymunkások hozzáférését a háború sújtotta területekhez.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) szóvivője kedden viszont azt közölte, hogy a koalíció intézkedései megakadályozzák a segélyek eljuttatását, mivel lezárták a szállítási útvonalakat. Ha ezek az útvonalak nem válnak elérhetővé a segélyszervezetek számára, az katasztrofális hatással lesz az ország lakosságára.

Jemenben polgárháború dúl a kormányerők és az Irán által támogatott síita húszi lázadók között, akik 2014 szeptemberében foglalták el a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén.

Irán támogatja a lázadókat, de tagadja, hogy fegyvert is szállít nekik. 2015 márciusa óta Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök kormánya támogatást kap a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség légierejétől.

A blokád megerősítésének előzménye, hogy szombaton egy Jemenből kilőtt ballisztikus rakétát semmisített meg a szaúdi légierő Rijádtól északkeletre, a Háled király nemzetközi repülőtér közelében. A húszi lázadók közölték, hogy a rakétacsapást válasznak szánták a Szaúd-Arábia által vezetett nemzetközi koalíció bombázásaira és blokádjára. A koalíció erre válaszul erősítette meg a a blokádot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Rijád Iránt okolta a rakétakilövésért, Ádel Dzsubeir szaúdi külügyminiszter „háborús cselekmény” elkövetésével vádolta meg Teheránt. Teherán alaptalannak nevezete a szaúdi állításokat, és elutasította a vádakat.

Forrás: MTI / AFP

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »