Óriási felvásárlás készül a technológiai szektorban

A Broadcom chipgyártó vállalat felvásárlási ajánlatot tett riválisára, a távközlési célú integrált áramköröket gyártó Qualcomm cégre – jelentette be a vállalat hétfőn. Az akvizíció – amennyiben végbemegy – a valaha végrehajtott legnagyobb lesz a fejlett technológiai ágazat vállalatai körében. A felvásárlás csak versenyfelügyeleti jóváhagyással valósulhat meg.

A Broadcom részvényenként 70 dollárt ajánl a Qualcomm részvényeseinek 60 dollár készpénz és 10 dollár Broadcom részvény formájában. Az ajánlat az adósság átvételével együtt 130 milliárd dollár piaci tőkeértéket ad a Qualcommnak.

Az ajánlat 27,6 százalékos prémiumot hordoz a Qualcomm csütörtöki, a médiában az akvizíciós szándékról megjelent találgatások által még nem befolyásolt 54,84 dolláros záróárfolyamához képest.

Pénteken a Qualcomm árfolyama 12 százalékkal szökött fel a felvásárlási ajánlatról megszellőztetett hírek hatására. Hétfőn pedig a részvény két és fél százalékkal erősödött 63 dollár fölé a Nasdaq piacon. A Broadcom Ltd. részvénye 0,50 százalékkal 272,26 dollárra csökkent a Nasdaq piacon hétfőn.

A Qualcomm részvénye már járt 70 dollár felett 2016 decemberében és 80 dollár felett 2014-ben. A vállalat részvényének árfolyamát az Apple vállalattal folytatott és rendezetlen szabadalmi per terheli meg és teszi viszonylag sérülékennyé akvizíciós kísérletekkel szemben.

A Qualcomm egyebek között mobil készülékek vezeték nélküli hálózati adatforgalmát bonyolító integrált áramköröket gyárt. A cég egyik legnagyobb ügyfele az Apple.

Forrás: MTI/AP/Reuters/Xinhua

Friss hírek