A Világbank listája szerint is nagy a baj Venezuelában, Új-Zéland megint nyert

Kedden tette közzé a Világbank versenyképességi listáját, melyben az országokat aszerint rangsorolják, hogy mennyire kedvező az adott országban a gazdasági környezet – Új-Zéland második éve végzett az első helyen, hazánk a 48. helyet csípte el.

Tíz érték alapján állítják fel a sorrendet: cégalapítás, építési engedély, áram bevezetése, tulajdon nyilvántartásba vétele, kölcsönhöz jutás, kisbefektetők védelme, adófizetés, határokon túli kereskedés, szerződések érvényesítése és a fizetésképtelenség megoldása.

A The Wall Street Journal példaként Új-Zélandot hozza, ahol egy lépés a cégalapítás, míg a tulajdon nyilvántartásba vétele kettő, mindezt másfél nap alatt el lehet végezni. Az Egyesült Államokban ezzel szemben hat lépés az első manőver, míg a második négy, melyek átlagosan húsz napot vesznek igénybe. A világátlag egy vállalkozás létrehozására a mérések 2003-as kezdetekor 50 nap volt, ami mostanra 20 napra szelídült.

Az első hét helyért jó egy évtizede ugyanazon országok versengenek – hívja fel a figyelmet a The Wall Street Journal. Új-Zéland a második alkalommal végzett az első helyen, ezúttal 86,55 ponttal, ismét megelőzve a korábban évekig első Szingapúrt.

Dánia 2015-óta tartja harmadik helyét, negyedik helyen következik Dél-Korea, mely 2009-ben még csak a 19. volt, az évekig második Hongkong pedig ötödik lett. Őket követi két nagy játékos: az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia. Magyarország 72,39 ponttal a 48. helyen végzett, ezzel olyan országokat megelőzve, mint Mexikó, Bulgária, Horvátország és Belgium.

Reagáltak a befektetők és a kormányok

A cikk felhívja rá a figyelmet, hogy a számokat elkezdték a befektetők is figyelni, erre reagálva pedig az országok is keményebben dolgoznak a környezet javításán. A megfigyelt 190 országból a lista publikálásának 15 évében már 186-ban történtek reformok.

„Úgy fest, hogy nem sok igazi innováció valósul meg” – mondta el Shanta Devarajan, a Világbank vezető gazdaságfejlesztési igazgatója. “Ezért sok esetben a gazdasági környezet javulásából eredhet majd a produktivitás növekedése is – vélekedett.

Fejlődők és visszaesők

Brunei, Thaiföld, Malawi, Koszovó és India azok az országok, ahol a múlt évhez képest jelentős fejlődés történt, míg a másik végleten Afganisztán és Venezuela található, utóbbi 30,87-es pontszáma már csak a 188. helyre volt elég.

A venezuelai elnök az utóbbi években egyre inkább diktatórikus rendszert épített ki, melynek következményeként a venezuelai gazdaság 2013 óta már egyharmadával csökkent.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: WSJ

Felkapott hírek

Friss hírek

Enyhít Olaszország, de turistáknak még kell a gyorsteszt

Az október végétől bevezetett szigorú óvintézkedéseket további öt tartományban törölték el, így a 20 olasz tartományból már csak nyolcban maradtak jelentőse korlátozások. A külföldről Olaszországba érkező európai uniós állampolgárok számára azonban továbbra is kötelező a belépés előtti 48 órában végzett PCR teszt vagy antigén gyorsteszt.

Read More »