Már javában készül a Brexitre a brit közszféra

Több ezer új alkalmazottat vett fel a brit közigazgatás a brit EU-tagság megszűnéséből eredő szakpolitikai feladatok végrehajtására, és jövőre további több ezernyi szakértő toborzása várható.

A Downing Street szóvivője szerint a keddi kabinetülésen a Brexit-tárgyalásokat brit részről összehangoló minisztérium vezetője, David Davis arról tájékoztatta a minisztereket, hogy az elmúlt egy évben a különböző kormányhivatalokban csaknem háromezer új munkahely jött létre a Brexit-folyamat támogatására, beleértve egyes szakosított területek feladatainak ellátását. Davis elmondta például, hogy a kormány jogtanácsosi irodája az utóbbi tizenkét hónapban 300 jogászt vett fel.

David Davis távozóban egy kabinetülésről 2017. október 18-án, Londonban.  EPA/ANDY RAIN

David Davis távozóban egy kabinetülésről 2017. október 18-án, Londonban. EPA/ANDY RAIN

A brit kormány 2018-ban további nagyarányú létszámbővítést tervez: a brit adó- és vámhivatal (HMRC) 3-5 ezer fő felvételével számol a jövő évben. Mindemellett a brit pénzügyminisztérium eddig több mint 500 millió fontot különített el a Brexit-folyamat előkészületeire, és a 2017-2018-as pénzügyi év végéig 250 millió font finanszírozást biztosít ugyanerre – hangzott el a keddi kabinetülésen.

Theresa May miniszterelnök hivatalának szóvivője közölte: a brit EU-tagság megszűnésének előkészítési munkálatai az elmúlt hónapokban jelentősen felgyorsultak, a minisztériumok hozzávetőleg háromszáz különböző cselekvési programon dolgoznak a Brexit-minisztérium és a kabinetiroda szoros felügyelete alatt.

A Downing Street illetékese keddi tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a megvalósítás szakaszában járó háromszáz cselekvési terv mindegyike a kilépési feltételekről szóló tárgyalások számos lehetséges egyezményváltozatára készíti fel az országot, és arra az esetre is készülnek forgatókönyvek, ha a brit EU-tagság megszűnésétől érintett egyes szakpolitikai területeken nem születik megállapodás az Európai Unióval folytatott tárgyalássorozaton – ennek lehetőségére már korábban is tett utalásokat a brit kormány.

A megállapodás elmaradásának kockázataira azonban a brit üzleti szektor folyamatosan figyelmezteti a kormányt. Az üzleti élet képviselőinek ismétlődő felhívásai szerint ugyanis ha a kilépési feltételekről szóló tárgyalásokon London szándékai ellenére mégsem sikerül például szabadkereskedelmi megállapodásra jutni az EU-val, akkor az unióval folytatott brit kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lépne érvénybe, ez pedig vámakadályok megjelenését eredményezné a jelenleg akadálymentes kétoldalú kereskedelemben.

Szakértők szerint ez a brit élelmiszeriparnak 20 százalékos, a brit autóiparnak pedig 10 százalékos, gyakorlatilag kigazdálkodhatatlan exportköltség-többletet jelentene.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek