Észak-Korea lassan elveszíti legnagyobb szövetségesét

Bizonyos jelek arra utalnak, hogy az évtizedek óta tartó, Peking és Phenjan közötti stratégiai kapcsolat egyre inkább erőltetetté és feszültté válik.

Kim Tae-hyo, a szöuli Szonggjungvan Egyetem politológus professzora szerint a hanyatlás biztos jele Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerdai üzenete Hszi Csin-ping kínai elnöknek. Az állami média szerint a diktátor „sok sikert” kívánt ugyan a kínai államfőnek a következő ötéves mandátumához, a hangneme azonban kevésbé volt szívélyes, mint a korábbi hasonló gratuláció alkalmával.

„Mikor Hszi-t először nevezték ki a tisztségre öt évvel ezelőtt, Phenjan egy hat mondat hosszúságú gratuláló üzenetet küldött, amely olyan kifejezéseket tartalmazott, mint a kölcsönös vezetés ereje, barátság és testvériség. Ezúttal az üzenet csak négy mondat volt, és nem említette a testvériséget vagy a barátságot” – fejtette ki Kim Tae-hyo.

Kína rendszeresen vonakodott eleget tenni a (főként) amerikai követeléseknek, hogy szankciókkal próbálja megzabolázni Észak-Koreát, a világ második legnagyobb gazdasága azonban mostanra látszólag egyre inkább hajlandónak mutatkozik erre.

A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un beszédet mond Phenjanban, 2017. szeptember 21-én. EPA/KCNA

A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un beszédet mond Phenjanban, 2017. szeptember 21-én. EPA/KCNA

Kína már felfüggesztette az Észak-Koreából származó jelentős vas-, ólom- és tengeriélelmiszer-importját, miután februárban már leállította a szénimportot is. Az ázsiai szuperhatalom legutóbbi büntetőintézkedései pedig valóban jelentősnek tűntek: a szankciók ugyanis megtiltják az észak-koreai textilexportot és felső határt szabnak a nyersolajimportnak. Ezek a korlátozások azért érinthetik érzékenyen az országot, mert harmadik legfontosabb exportcikke – a feketeszén és az ásványi anyagok után – tavaly a textiláru volt. A textil 80 százalékát a kínai piacon értékesítették.

A legfrissebb adatok az év első kilenc hónapjában 3,7 százalékos éves növekedést mutattak a kétoldalú kereskedelemben, szemben a korábbi, hat hónapra vonatkozó 10,5 százalékkal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

„A kínaiak egyre inkább felismerik, hogy Észak-Korea nukleáris programja károsítja Ázsia egészének biztonságát” – mondta Cseng Xiaohe, a pekingi Renmin Egyetem professzora.

„A feszültség Hszi és Kim között nem új keletű dolog. Kim hatalomra kerülése óta a kétoldalú kapcsolatokat rendellenes módon a gazdasági és a politikai szolidaritás hiánya jellemezte” – tette hozzá.

Kim Tae-hyo ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy Peking egyenesen csalódott volt, mikor 2001-ben Kim Dzsong Un lett a rezsim vezetője. „A kínai döntéshozók úgy vélik, hogy a kollektív vezetés jobban működne a Kim által jelenleg gyakorolt diktatúra helyett” – magyarázta.

Az elszigetelt uralkodó megszabadult apja, Kim Jong Il számos támogatójától, és ebben a hónapban tovább erősítette a politikai hatalmát azáltal, hogy beemelte húgát a pártvezetésbe. Tovább

„Kim kormányzási stílusa is különbözik az apjáétól, akit még érdekeltek a nemzetközi tárgyalások, és soha nem irányított volna észak-koreai rakétákat Washington felé” – mondta a dél-koreai professzor. A jelenlegi Kim azonban nem mutat vágyat a diplomáciai tárgyalásokra.

Friss cikkünk: Mattis: az USA nem akar háborúzni Észak-Koreával

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »