A hatalom csúcsára ért Észak-Korea titokzatos hercegnője

Nagy port kavart Észak-Koreában, hogy Kim Dzsongun vezető néhány nappal ezelőtt bejelentette: beemeli húgát, Kim Jodzsongot a pártvezetésbe, aki ezáltal a politikai bizottság póttagja lett. De mit is lehet tudni Kim Jodzsongról?

Kim Dzsongun a Koreai Munkáspárt központi bizottságának plenáris ülése előtt mondott beszédet szombaton – még Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetei előtt -, ahol az állami média szerint a bonyolult nemzetközi helyzetet taglalta. Azonban személyi változások is történtek: Kim húga a politikai bizottság póttagja lett. A testületben Kim Kjonghit, a nagynénjüket váltja, aki befolyásos politikus volt Kim Dzsongil életében.

A póttagság azt jelenti, hogy Jodzsong részt vehet és felszólalhat a vitákban, a szervezet politikai és szakpolitikai döntéshozatala folyamán azonban nem szavazhat.

A döntés több szempontból is szokatlan: Kim Dzsongun egyrészt tart a saját családtagjaitól, akik veszélyt jelenthetnek a hatalmára, másrészt ő a második nő, aki ilyen magasra jutott a férfiak uralta diktatúrában.

Kicsoda Kim Jodzsong?

A hölgy nagyon ritkán mutatkozott nyilvánosság előtt 2010-ig, mikor is részt vett egy pártkonferencián. Azóta számos politikai szerepben tetszelgett, azonban az ismertséget az hozta meg számára, hogy 2014-ben propaganda- és agitációs ügyekért felelős osztályvezető-helyettes lett a Koreai Munkáspártban, azaz jelenleg az ő feladata bátyjának népszerűsítése. A 20-as évei végén járó Kim Jodzsong gyakran kísérte a testvérét a különböző „tereprendezési utakra”, valamint más politikai eseményekre.

Csakúgy mint bátyja, állítólag egy svájci iskolában tanult 1996 és 2000 között, és elképzelhető, hogy visszatérése után a Kim Ir Szen Egyetem diákjaként számítástechnikát tanult.

Kim Jodzsong legutóbb idén januárban került a hírekbe, amikor az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma feketelistára tette, több más kommunista vezetővel egyetemben, akiket „súlyos jogsértések” elkövetésével vádoltak.

„Nemkívánatos” családtagok

Nem mindenki volt ilyen szerencsés a Kim dinasztiában, az elmúlt években ugyanis kivégezték azokat a közvetlen családtagokat, akik fenyegetést jelentettek a rezsimre nézve. Ilyen volt például Kim Dzsongnam, az ország hajdani vezetőjének legidősebb fia, a mostani vezető bátyja, akit idén februárban, Kuala Lumpurban, a nemzetközi repülőtéren mérgezett meg a malajziai hatóságok szerint két észak-koreai női ügynök. Dzsongnam korábban nyilvánosan szólalt fel a család diktatórikus uralkodása ellen.

Csang Szongthek pedig a vezető nagybátyja, mentora, illetve évekig személyes tanácsadója volt. Csang az észak-koreai politika egyik kulcsembere volt, egészen 2013 végéig, amikor letartóztatták és kivégezték. Sokak szerint belső hatalmi harcok áldozata lett, de a legvalószínűbbnek tűnő álláspont az, hogy azért végezték ki, mert a Kínában végrehajtott pénzügyi reformokat akarta megvalósítani.

Forrás: CNBC / Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »