A Kaspersky elismerte, hogy vírusirtójuk beférkőzött az NSA-be

A Kaspersky Lab orosz  informatikai vállalat védelmi szoftvere révén hozzájutott az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egyik hacker programjához – ismerte el a moszkvai székhelyű cég.

Az orosz cég belső vizsgálatot indított, miután az amerikai médiában olyan állítások jelentek meg, miszerint az orosz kormánynak dolgozó hackerek Kaspersky vírusirtó programmal jutottak hozzá az NSA egyik külső munkatársának személyes számítógépén tárolt titkos adatokhoz és dokumentumokhoz.

A Kaspersky Lab elismerte, hogy egy amerikai személyi számítógépet ellenőrzött a vírusirtó, amikor egy tömörített fájlra bukkant, abban pedig a hacker program forráskódjára.

Az orosz cég közölte: az ügyet a cég vezérigazgatójához, Jevgenyij Kaszperszkijhez terjesztették fel, aki elrendelte a kémprogram kódjának a törlését. A Kaspersky váltig állította a közleményben, hogy harmadik fél nem látta a forráskódot, és nincs tudomása arról, hogy az izraelieken kívül más betört volna a cég hálózatába. Izraeli hírszerzők buktatták le a gyanú szerint a Kaspersky Lab vírusirtó programjával titkos amerikai iratokat megszerző orosz kormányzati hackereket, miután betörtek az informatikai cég hálózatába.

Az amerikai kormány szeptember közepén betiltotta a Kaspersky Lab termékeinek használatát a kormányhivatalokban. Ezt azzal indokolta, hogy a moszkvai székhelyű cégre befolyást gyakorolhat a Kreml, s ezért veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot. Tovább

A Kaspersky Lab utalt arra is, hogy az amerikai számítógépről mások is megszerezhették a kódokat, ráadásul a cég 2014-ben futott bele a forráskódba, a médiajelentések szerint az orosz hackerek pedig 2015-ben indítottak támadást az NSA titkos adataiért.

Kapcsolódó cikkünk: Bloomberg: az FSZB-nek is besegít a Kaspersky Lab

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »