Sebastian Kurz megkapta a kormányalakítási megbízást

A választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjét, Sebastian Kurz jelenlegi külügyminisztert kérte fel kormányalakításra Alexander Van der Bellen osztrák államfő pénteken a bécsi Hofburgban. Van der Bellen elmondta: szövetségi elnökként figyelni fog arra, hogy Ausztria és népe érdeke álljon a középpontban az új kormány létrejöttekor.

A szövetségi elnök Kurzzal folytatott 45 perces beszélgetése során ismertette a jövendő kormánnyal kapcsolatos elvárásait. Van der Bellen jelezte: kiemelten fontos számára az Európa-, az integrációs, a tudományos és a környezetvédelmi politika. Az államfő elengedhetetlennek nevezte, hogy új alapokra helyezzék a pártok közötti bizalmat, tiszteletet és vitakultúrát.

Ausztriának meg kell maradnia erős országnak Európa szívében és az Európai Unió központjában – szögezte le. Van der Bellen üdvözölte, hogy Kurz korábban egyértelművé tette, megkérdőjelezhetetlen alapvetés számára az új kormány európai elkötelezettsége. A két politikus a következő napokban és hetekben rendszeresen egyeztet majd a koalíciós tárgyalások állásáról.

Kurz „hatalmas felelőssége” tudatában elfogadta a megbízást az elnöktől, és megígérte, hogy minden parlamenti párttal megbeszéléseket folytat majd, amelyek már akár pénteken megkezdődhetnek. „Olyan kormányt szeretnék alakítani, amelyben megvan a szükséges bátorság és határozottság, hogy valódi változást hozzon Ausztriának” – hangsúlyozta az ÖVP elnöke.

A levélszavazatok feldolgozása után csütörtökön ismertették az október 15-ei választások végeredményét. Ez alapján a konzervatív néppárt győzött a voksok 31,47 százalékával, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ, 26,86 százalék) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ, 25,97 százalék) előtt. Az ÖVP-nek 62, az SPÖ-nek 52, az FPÖ-nek pedig 51 mandátuma lesz a 183 tagú parlamentben.

A leköszönő, nagykoalíciós kormány szociáldemokrata védelmi minisztere, Hans Peter Doskozil pénteken úgy nyilatkozott: szerinte 95 százalék a valószínűsége annak, hogy a néppárt az FPÖ-vel fog koalícióra lépni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA/dpa

Friss hírek