Feszült helyzet Venezuelában, Trump szankciókkal fenyegetőzik

A venezuelai elnök bejelentette – helyi idő szerint még hétfőn -, hogy a vasárnapi népszavazás eredménye ellenére megtartják az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat.

A népszavazás főként ellenzéki résztvevőinek elsöprő többsége – 98 százaléka – elutasította a jelenlegi alkotmány megváltoztatását. Nicolás Maduro államfő azonban közölte, hogy nem érdeklik a külföldi tiltakozások és a „csaló” ellenzékiek véleménye.

A parlamentben többségben lévő ellenzék szerint a népszavazás kötelező érvényű, és a kormánynak annak megfelelően kell cselekednie.

Maduro az elnöki palotából beszélve felháborodottan említette meg, hogy Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra kérte őt, hogy függessze fel a hónap végére kiírt választásokat. „Mogherini, az Európai Unió külügyminisztere megkeresett, hogy utasításokat adjon Venezuela kormányának. Ez arcátlanság, azt hiszik, hogy 1809-ben vagyunk, amikor parancsokat kaptunk az európai hatalmaktól? Venezuela szabad és szuverén ország” – jelentett ki az elnök.

A Nicolás Maduro népszerűtlen szocialista politikus kormányával szembeni, hónapok óta tartó tiltakozási hullám további fokozásának jegyében július 20-ára 24 órás, általános sztrájkra szólított fel a dél-amerikai állam ellenzéke hétfőn. Egyben bejelentette, hogy lépéseket tesz egy „nemzeti egységkormány” létrehozására, és saját bírákat jelöl a Maduro-párti legfelsőbb bíróság soraiba. A Reuters brit hírügynökség megjegyezte, hogy mindez egy párhuzamos államszervezet kialakulását vetítheti előre Venezuelában.

Venezuelában az ellenzék van többségben a parlamentben, de a hatalmi harcban egyelőre nem sikerült leváltania a szocialista kormányt. Nicolás Maduro elnök posztja megtartása céljából alkotmányozó nemzetgyűlési választást írt ki július 30-ára, hogy felülírhassák a végrehajtó hatalom előtt álló jelenlegi korlátozó rendelkezéseket. A parlament erre válaszolt azzal, hogy július 16-ra népszavazást írt ki az alkotmányozó nemzetgyűlés támogatásáról vagy elutasításáról.

A részben az olajárak csökkenése miatt súlyos gazdasági válságba sodródott országban kaotikus állapotok uralkodnak. Április óta folyamatosak a tüntetések, a biztonsági erők és a tüntetők közötti összecsapásokban pedig csaknem százan haltak meg, a sebesültek száma több százra tehető.

Kapcsolódó cikkünk: Háborús helyzet Venezuelában

USA: Jelképes erejű a népszavazás

Az amerikai kormányzat támogatásáról biztosította és jelképes erejűnek minősítette a Nicolás Maduro venezuelai elnök elleni, az ellenzék által szervezett népszavazást, amelyen több mint hétmillió venezuelai vett részt – mondta szokásos napi sajtóértekezletén Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője.

„Üdvözöljük a vasárnap tartott népszavazáson történt nagy arányú részvételt” – fogalmazott Spicer, s egyúttal elítélte a caracasi „kormányzati gengszterek” erőszakos fellépését a tüntetők ellen. Spicer a kormány nevében szabad és tisztességes választásokra szólította fel a venezuelai vezetést.

Trump: Gazdasági szankciók jöhetnek

Donald Trump amerikai elnök gazdasági szankciókkal fenyegette meg Nicolás Maduro venezuelai elnököt arra az esetre, ha alkotmányozó nemzetgyűlést hív össze.

Trump hétfő este közleményt adott ki, amelyben figyelmeztette a venezuelai elnököt. „A venezuelai nép ismét világossá tette, hogy kiáll a demokrácia, a szabadság és a jogállam mellett. Mégis: erőteljes és bátor cselekedeteikről továbbra sem vesz tudomást egy rossz vezető, aki arról ábrándozik, hogy diktátor lesz belőle” – olvasható a Fehér Ház által kiadott, Donald Trump által aláírt közleményben.

A rövid szövegben az amerikai elnök leszögezte: az Egyesült Államok nem marad tétlen most, amikor Venezuela összeomlani készül, s amennyiben „a Maduro-rezsim július 30-án kierőszakolja az alkotmányozó nemzetgyűlést, az Egyesült Államok erőteljes és gyors gazdasági ellenlépéseket tesz”.

Korábban írtuk: Venezuela egyre több olajat exportál az USA-ba, nincs más bevételi forrása

Forrás: MTI/EFE/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »