ENSZ: Moszul felszabadításával még nincs vége, Iraknak segítség kell

Az ENSZ iraki különmegbízottja szerint igen kemény kihívások várnak az irakiakra Moszul felszabadítása után is, és nem lesz könnyű teljesen felszámolni az iszlamista szélsőségesek jelentette fenyegetést.

Jan Kubis erről a Biztonsági Tanácsnak tett jelentést helyi idő szerint még hétfőn. A harcias csoportok támogatói folytatják bűnös terrorista tevékenységüket a civilek ellen Irakban és máshol is – figyelmeztetett.

Moszul július 10-én bejelentett visszavétele után a kormányerőknek és koalíciós szövetségeseiknek el kell űzniük az Iszlám Állam terrorszervezetet a még hatalmukban tartott területekről Ninive, Anbár és Kirkuk tartományok egyes részeiből, és más, kisebb gócpontokból – mondta.

Ezzel párhuzamosan el kell kezdeni az aknamentesítést, újjá kell építeni Moszult, hogy a harcok elől elmenekült emberek hazatérhessenek. Fel kell számolni az Iszlám Állam rejtőzködő sejtjeit, a szervezett bűnöző bandákat és a kormány ellenőrzése alól kiszabadult milíciákat.

Kubis hangsúlyozta, hogy létfontosságú feladat a kormány számára a törvényes rend és az igazságszolgáltatás helyreállítása, az elszámoltathatóság megteremtése. Ezt Dél-Irakban is el kell végezni, amely távol élt a harcoktól – figyelmeztetett. Irak e feladatok elvégzéséhez nemzetközi segítségre lesz szüksége – mondta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »