Még nincs vége az Iszlám Állam rémuralmának

Az iraki kormányerők hétfőn hivatalosan is bejelentett moszuli győzelme alapjaiban rengeti meg a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet úgynevezett kalifátusát, de a teljes összeomlás valószínűleg hónapokig eltart, a szélsőségesek pedig akár még évekig rettegésben tarthatják a térséget és a világot – írta az AP amerikai hírügynökség kedden.

A moszuli győzelem ékesen bizonyítja, hogy az iraki hadsereg felépült a megalázó vereségből, amelyet az Iszlám Államtól szenvedett el 2014-ben, amikor az több mint három évvel ezelőtt elfoglalta Irak második legnagyobb városát és a környező területeket, a kormányerők pedig gyakorlatilag megfutamodtak. Az offenzíva egyúttal arra is rávilágít, hogy a kormányerők erőteljesen támaszkodnak az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatására a harcokban, amelyeknek koránt sincs vége.

Moszul után az iraki biztonsági erők valószínűleg a nyugati Tell-Áfárra összpontosítanak majd, amelyet 2014 júniusában foglaltak el a dzsihadisták. A város körül síita milíciák állomásoznak, amelyeknek sikerült megszerezniük a helyi repteret.

Szintén az Iszlám Állam kezén van a Bagdadtól 240 kilométerre északra fekvő Havidzsa városa is, illetve számos település az Eufrátesz völgyében egészen Szíriáig. A szomszédos országban a szélsőségeseké egy tartományi székhely, Deir ez-Zór nagy része, el-Majádín és Bukamal, valamint a határ menti sivatagos térség csaknem egésze.

Még egy kemény küzdelem vár a dzsihadisták ellen harcoló koalíciós erőkre és szíriai pártfogoltjaikra a szíriai Rakkában, az Iszlám Állam „fővárosában”. A kurdok vezette szíriai erők körbezárták a települést, és megtörték a szélsőségesek első védelmi vonalait, közelebb nyomulva Rakka szívéhez. Tovább a teljes cikkre

Azonban Moszulhoz hasonlóan itt is mindenre elszánt és jól szervezett ellenfelek állnak velük szemben, akik készek utolsó leheletükig harcolni a „kalifátusért”. A dzsihadisták szakértői a városi hadviselésnek, valamint annak, hogyan használják élő pajzsként a helyieket, és rombolják a szembenálló csapatok morálját öngyilkos merényletekkel és gyilkos drónok bevetésével. Rakkában továbbra is mintegy 100 ezer civil él, ami komoly akadályt jelenthet a koalíciós erők számára a légicsapásoknál.

Bár Moszul területének csak a töredékét teszi ki, Rakka elfoglalása jelentős veszteség lenne az Iszlám Állam számára, amelynek több magas rangú vezetője itt él. Rakka egyúttal műveleti központ is, a szélsőségesek itt tervezik meg csapásaikat, legyen szó a Nyugatról vagy a környező területekről. A város ellen indított offenzíva sikerére azonban valószínűleg még hónapokat kell várni.

Annak ellenére, hogy az Iszlám Állam „kalifátusának” területe erőteljesen zsugorodott az elmúlt időszakban, felkelőbázisa szinte érintetlennek tűnik. A dzsihadisták rendszeres támadásokat hajtanak végre áthatolva az iraki frontvonalakon, és terroristái külföldön is ütőképesek, bár feltehetően sokkal több terrortámadást vállalnak magukra, mint amennyihez valóban közük van, pusztán azért, hogy fenntartsák a rettegett terrorszervezet látszatát.

A szélsőségesek jelenléte továbbra is erős Afganisztánban és a Sínai-félszigeten, ahol egy múlt heti támadásban 23 katona vesztette életét. A dzsihadista eszmék és kapcsolatok emellett az interneten is könnyen elérhetők, ennek köszönhetően pedig a magányos merénylők forrása csaknem kiapadhatatlan.

Az Iszlám Állam és az általa képviselt ideológia gyakorlatilag kiirthatatlannak bizonyult az elmúlt időszakban. Bár az Egyesült Államok és az iraki erők gyakorlatilag lemosták a föld színéről elődjét, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki ágát, a terror új formában kelt életre. Gyűlöletüket pedig főleg a szunnita harag táplálja a síiták által dominált bagdadi kormánnyal szemben, amely módszeresen a lakosság körülbelül 55-60 százalékát kitevő vallási irányvonal képviselőit hozza helyzetbe.

Friss cikkünk a témában: Irak Moszul felszabadítása után sem lélegezhet fel

Az IÁ megerősítette jelenlétét Moszul körül

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet moszuli veresége ellenére elfoglalta a várostól délre fekvő falvak többségét – mondták el helyi lakosok és az iraki hadsereg egyik tisztje kedden.

Bár Haider al-Abádi iraki kormányfő hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy a biztonsági erők visszafoglalták Moszult, a gépfegyverekkel és aknavetőkkel felszerelkezett szélsőségesek nem adják fel a harcot. A dzsihadisták megszerezték a Tigris folyó nyugati partján, Moszultól mintegy 70 kilométerre délre található Imám Garbi nevű település több mint 75 százalékát, és erősítést várnak – mutatott rá egy iraki tiszt.

Az Iszlám Állam a múlt héten támadta meg a települést. Szakértők szerint hasonló jellegű támadásokra lehet számítani most, hogy a szélsőségesek elveszítették Moszult, és visszaszorultak a sivatagos, vidéki területekre Irakban.

Az Iszlám Állam ellen alakult, Washington által vezetett nemzetközi koalíció figyelmeztetett, hogy a moszuli győzelem nem jelenti egyben a dzsihadisták rémuralmának végét. „Itt az ideje, hogy minden iraki összefogjon annak érdekében, hogy az Iszlám Államot kiűzzük egész Irakból, és hogy végleg felszámoljuk a felemelkedéséhez vezető feltételeket” – írta közleményében Stephen J. Townsend altábornagy, a koalíciós erők főparancsnoka.

Eközben az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságát vezető Zeid Raad al-Husszein keddi közleményében igazságosságra és a megbékélésre szólította fel Irakot. Zeid szerint fel kell tárni az emberi jogi visszaéléseket és a dzsihadisták által elkövetett bűnöket, majd – ha a helyzet engedi -, helyre kell állítani a jogállamiságot a szélsőségesektől visszaszerzett területeken.

Forrás: MTI/AP/Reuters/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »