Kész vannak az amerikai tervek a NAFTA módosítására

Az Egyesült Államok kidolgozta az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásának alapelveit és a dokumentumot Robert Lighthizer hétfőn este megküldte a kongresszusnak.

Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője az alapelveket rögzítő dokumentumhoz csatolt levelében hangsúlyozta: a Trump-adminisztráció célja az amerikai kereskedelmi deficit csökkentése a Kanadába és Mexikóba exportált amerikai termékek volumenének növelésével.

A törvényhozóknak továbbított 18 oldalas dokumentum leszögezi: az amerikai kormányzat azon igyekszik, hogy csökkentsék a tisztességes versenyt akadályozó támogatásokat és a piaci viszonyokat kártékonyan befolyásoló kereskedelmi praktikákat. Az  új megállapodásnak „megfelelő mechanizmus révén” biztosítania kell a kereskedelmi partnerek valutamanipulációinak elkerülését is.

A Trump-kormányzat prioritásai közé tartozik a kereskedelmi vitákat rendező eddigi mechanizmus törlése, amely nagy mértékben ellehetetleníti, hogy az Egyesült Államok dömpingellenes és szubvencióellenes pereket indíthasson kanadai és mexikói vállalatok ellen. A várható tárgyalásokon Washington szeretné megszüntetni az amerikai agrártermékek kanadai és mexikói exportja előtt álló akadályokat, köztük a tisztességtelen árképzést és a szubvenciókat is.

A törvényhozókhoz intézett levelében Robert Lighthizer kiemelte: „túl sok amerikait érintettek hátrányosan a gyárbezárások, a kiszervezett munkahelyek és a megszegett politikai ígéretek. Trump elnök irányítása alatt az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselője korrekt megállapodást fog megtárgyalni”.

Az 1992-ben aláírt és 1994. január elsején életbe lépett Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) felmondása vagy újratárgyalása Donald Trump választási ígéreteinek egyike. A demokrata párti törvényhozók és a szakszervezeti vezetők korábban arra emlékeztették Donald Trumpot, azt várják el tőle, hogy a NAFTA-tárgyalásokon védje meg az amerikai dolgozók érdekeit.

Richard Trumka, a több mint 12 millió dolgozót tömörítő szakszervezeti ernyőszervezet, az AFL-CIO elnöke úgy nyilatkozott: a NAFTA „kétségbevonhatatlan kudarc” és teljesen újra kell tárgyalni. Egy hétfői telekonferencián Trumka hangsúlyozta: a szakszervezetek minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a kereskedelmi egyezmény újratárgyalása sikeres legyen.

Az amerikai kormányzat május 18-án hivatalosan elindította a tárgyalásokat Kanadával és Mexikóval a NAFTA korszerűsítésére. Ezzel elindult a 90 napos konzultáció a kongresszussal és a közvéleménnyel, így augusztus 16-án megkezdődhetnek a tárgyalások a szerződésben részes másik két országgal.

Donald Trump egyébként alapvetően ellenzi a multilaterális szabadkereskedelmi egyezményeket. Választási ígéretéhez híven már első munkahetének első napján, január 23-án aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében az Egyesült Államok kilép a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevet viselő egyezményből.

Kapcsolódó cikkünk: A NAFTA továbbra is kényes ügy

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »