A Fed elnöke szerint Trump lehetetlent kíván

Janet Yellen Fed-elnök szerint meglehetősen nehéz lenne elérni, hogy az amerikai gazdaság éves szinten 3 százalékkal növekedjen, mint ahogy azt Donald Trump elnök célul tűzte ki.

Kongresszusi meghallgatásának második napján, csütörtökön a szenátus bankügyi bizottságában az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke úgy fogalmazott, hogy „nagyszerű” lenne, ha el tudnák érni a 3 százalékot, de ehhez egy sor változtatásra lenne szükség, kezdve az adóreformtól az oktatási rendszer javításáig, ami fokozhatná a termelékenységet.

Donald Trump azt ígérte, hogy az utóbbi hetven év többségében elért 3 százalékos átlagra pörgeti fel az éves gazdasági növekedést, és ebben nagy szerepet szán az adóreformnak. A Fed, a kongresszus költségvetési hivatala (CBO) és más intézmények viszont úgy ítélik meg, hogy a lakosság elöregedése és a gyenge termelékenység következményeként 2 százalék körüli vagy annál is alacsonyabb szintre süllyedt az amerikai gazdaság által elérhető potenciális növekedési ütem.

Janet Yellen a Fed szokásos féléves beszámolóját ismertette a kongresszusban, szerdán a képviselőház, csütörtökön pedig a szenátus illetékes bizottságában. A képviselőház pénzügyi bizottságában további fokozatos kamatemeléseket és a masszív kötvényállomány leépítésének megkezdését ígérte, de azt is jelezte, hogy laposabb kamatpálya is elképzelhető, mivel a Fed mozgásterét szűkítheti a gyenge infláció és az alacsony semleges kamatszint.

Kapcsolódó cikkeink:

A szenátus bankügyi bizottságában, ahol főleg a szabályozási reformról és a termelékenység visszafogott növekedéséről beszéltek, Janet Yellen kijelentette, hogy a Fed egyetért a banktevékenység szabályozásának megváltoztatására vonatkozó javaslatok egy részével, így például a saját számlás kereskedést tiltó Volcker szabály enyhítésével, és azzal az elképzeléssel is, hogy a legszigorúbb szabályok csak a nagy pénzintézetekre vonatkozzanak.

A bizottságot különösen érdekelte, hogy mit gondol a Fed-elnök a gazdasági növekedés erősítéséről, arról faggatva őt, hogy elérhetőnek tartja-e Trump elnök 3 százalékos célszámát, és az olyan dolgok, mint az adóreform, segíthetnek-e ebben.

Janet Yellen konkrét részletek említése nélkül úgy fogalmazott, „általános egyetértés” van abban, hogy a vállalati adórendszer torzít, és ennek megváltoztatásával növelhetik a termelékenységet. Hozzátette, általában véve hatalmas feladat lenne, hogy a termelékenység éves növekedésének ütemét 2 százalék fölé emeljék, megduplázva az utóbbi évek ütemét.

A termelékenység fokozása és a munkavállalók számának emelése kulcsfontosságú összetevője a gazdasági növekedésnek, de mindkettő lassan mozdul előre – mondta Yellen, aki a fiskális reformmal párhuzamosan az oktatásra és a szakképzésre, a magántőkéből származó és az állami beruházásokra koncentrálna.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »