Megint gáncsolni próbálják Trump beutazási rendeletét

Tovább szűkítette helyi idő szerint csütörtökön egy hawaii bíró Donald Trump amerikai elnök hat muszlim ország állampolgáraival szemben elrendelt beutazási tilalmát, kimondva, hogy amerikai állampolgárok rokonait nem lehet kitiltani az országból.

A washingtoni legfelsőbb bíróság korábban jóváhagyta az elnök által elrendelt beutazási tilalmat Irán, Líbia, Szomália, Szudán, Szíria és Jemen vízummal nem rendelkező állampolgáraival szemben, azzal a kitétellel, hogy nem lehet kitiltani az országból azokat, akik “jóhiszemű kapcsolatban állnak” természetes vagy jogi személyekkel az Egyesült Államokban.

Ezt a Fehér Ház a természetes személyek esetében úgy értelmezte, hogy a közeli családtagoktól nem tagadható meg a beutazás pusztán állampolgárságuk miatt. Ezen házastársat, szülőt és testvért értettek, de a nagyszülőkkel szemben már alkalmazták a beutazási tilalmat.

Hawaii állam azért fordult a helyi bírósághoz, hogy a testület mondja ki: a legfelsőbb bíróság jóváhagyását szűken kell értelmezni. Derrick Watson körzeti bíró egyetértett az állammal, s döntésében azt írta: a kormány értelmezése szembemegy a józan ésszel.

“A józan ész azt diktálja, hogy a nagyszülők igenis közeli családtagok. Sőt, igazából a nagyszülő a közeli családtag mintapéldája” – indokolta döntését a bíró, mely szerint amerikai állampolgárok rokonait nem lehet kitiltani az országból.

A washingtoni igazságügyi minisztérium egyelőre nem reagált a döntésre. A hawaii ügyész üdvözölte a bíró határozatát, mert szerinte a beutazási tilalom nem más, mint bújtatott diszkrimináció. “Családokat szakítottak szét, és ezek az emberek már eleget szenvedtek” – húzta alá Douglas Chin ügyész.

A bíró a menekültek befogadásának szigorításán is lazított. Trump elnöki rendelete értelmében ugyanis az ország legfeljebb 50 ezer menekültet fogad be, s a befogadott menedékkérők száma éppen ezen a héten érte el ezt a határt. Derrick Watson szerint viszont azok a menedékkérők, akik már kapcsolatban állnak egy őket segítő ügynökséggel, szintén “jóhiszemű kapcsolatban” állnak egy amerikai jogi személyiséggel. Jogvédők szerint ez további 24 ezer ember számára teszi lehetővé, hogy csatlakozzanak már az Egyesült Államokban lévő családtagjaikhoz.

Trump rendelete ideiglenesen a teljes menekült befogadási programot is felfüggesztette. Ezzel kapcsolatban elutasította a bíró Hawaii kérését, hogy teljes egészében mentesüljön a beutazási tilalom alól minden olyan iraki menedékkérő, aki 2003 márciusa óta Irakban tolmácsként, fordítóként vagy máshogy segítette az amerikaiak munkáját a közel-keleti országban.

  • Előzmények
Donald Trump nem sokkal elnöki beiktatása után hozta nyilvánosságra rendeletét az egyes országokból történő beutazások átmeneti felfüggesztéséről, de a felháborodás nyomán visszavonta, és március 6-án új, módosított rendeletet tett közzé. Ebben az említett hat országból érkezők beutazását függesztette fel átmeneti időre, a határellenőrzést szigorító új módszerek kidolgozásáig. Ugyanezen okból 120 napra felfüggesztette a menekültek bevándorlási kérelmeinek elbírálását is.

Az elnöki rendeletnek március 16-án kellett volna hatályba lépnie, de Hawaii és Maryland szövetségi államok bírósága az egész országra kiterjedő hatállyal felfüggesztette, s a felfüggesztést két fellebbviteli bíróság később jóvá is hagyta. Az amerikai elnök a rendelet kiadásakor és az azt követő vitákban is az Európában elkövetett terrorista merényletekre hivatkozott.

Kapcsolódó cikkünk: Csak összejött Trumpnak a szigorított beutazás

Forrás: MTI/Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »