Megvan az előrehozott választások időpontja Ausztriában

Október 15-én rendezik Ausztriában az előrehozott parlamenti választásokat – vált véglegessé pénteken, miután a Nemzeti Tanácsnak, az osztrák parlament alsóházának úgynevezett főbizottsága egyhangú hozzájárulását adta a kormány javaslatához.

A Nemzeti Tanács – mindössze két ellenszavazattal – már előző nap lerövidítette törvényhozási mandátumát az előrehozott választások megtartása érdekében.

A 2. Osztrák Köztársaság 22. parlamenti választásának előkészületei július 25-én kezdődnek. Ettől a naptól kezdve kell leadniuk a pártoknak az úgynevezett támogatói nyilatkozatokat, amelyek a választásokon történő induláshoz szükségesek.

Az aláírásgyűjtés augusztus 18-ig tart, ezen a napon legkésőbb 17 óráig legalább egy tartományi ajánlást kell bemutatniuk egy tartományi választási bizottságnál azoknak a pártoknak, amelyek fel akarnak kerülni a szavazólapokra. Az országos választáson való jelöltséghez legalább 2600 aláírást kell összegyűjteni.

A májusi kormánykoalíciós válság és Reinhold Mitterlehner néppárti elnök és alkancellár lemondása után az osztrák parlamenti pártok megállapodtak, hogy a 2018 őszén esedékes következő parlamenti választásokat egy évvel előbbre hozzák. Ezek időpontjában – október 15. – is megegyeztek, ezt erősítette meg most a parlament.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »