Hivatalosan is Kurz lett az Osztrák Néppárt pártelnöke

Hivatalosan is pártelnökké választotta a kisebbik osztrák kormánykoalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kongresszusa szombaton Linzben Sebastian Kurz külügy- és integrációs minisztert, akit az előző pártelnök, Reinhold Mitterlehner lemondása után az ÖVP vezetősége május elején választott meg a párt új vezetőjévé.

A 30 éves politikust a kongresszus 98,7 százalékos többséggel erősítette meg tisztségében, jóváhagyva egyúttal a párt alapszabályában a Kurz által a tisztség elfogadása fejében feltételként támasztott változtatásokat.

Ez volt a második legjobb eredmény az ÖVP pártelnöki választásainak történetében, ennél magasabb támogatottságot, 99,1 százalékot csak közvetlen elődje, Mitterlehner szerzett eddig. Hasonlóan magas szavazati aránnyal választották meg Kurz négy helyettesét is, akik közül három nő.

Az alapszabály-változtatással Kurz messzemenően szabad kezet kapott a személyi és a stratégiai döntésekben.

A karizmatikus fiatal politikus májusi pártelnökké választása óta az Osztrák Néppárt élre tört a közvélemény-kutatásokban, egyes felmérések szerint, ha közvetlenül választanák a kancellárt, a legtöbben rá szavaznának.

Ausztriában a májusi kormányválság után a parlamenti pártok megegyeztek, hogy idén október 15-én előrehozott választásokat tartanak.

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »