Megvan a javaslatcsomag az olasz migrációs helyzet enyhítésére

Megtiltja, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO) mentőhajói líbiai vizekre lépjenek és kötelezővé teszi az NGO-k finanszírozásának nyilvánosságra hozatalát az a 11 pontos javaslatcsomag, amellyel a római kormány a Földközi-tengeren mentőtevékenységet végző és a migránsokat az olaszországi partokra szállító civil szervezeteket akarja szabályozni.

Az olasz sajtóban csütörtökön közölt dokumentum szerint a kormány teljes mértékben meg akarja tiltani, hogy a humanitárius szervezetek mentőhajói líbiai vizekre ússzanak, és ott vegyék fedélzetre a migránsokat. A tervezet szerint az NGO-hajók kizárólag akkor mehetnének líbiai felségvizekre, ha életveszélyben levő emberek mentésére sietnek.

A második pont szerint az NGO-hajóknak tilos telefonon vagy bármilyen más eszközzel, esetleg fényekkel jelezni jelenlétüket, ezzel ösztönözve a migránsokkal teli hajók elindítását a líbiai partokról. Ez ugyanis az embercsempészekkel való kapcsolattartást segíti elő – olvasható a javaslatcsomagban.

Előzmények:
Carmelo Zuccaro a szicíliai Catania ügyésze még májusban beszámolt a Líbia és Dél-Olaszország közötti embermentésben résztvevő szervezetekről eddig végzett vizsgálatainak eredményeiről. Elmondta, hogy tavaly ősztől jelentősen megemelkedett a migránsoknak segítő NGO-k száma, és ez módosította a migráció körülményeit.

A Földközi-tenger nemzetközi vizein tartózkodó európai és olasz hadihajókkal ellentétben ugyanis, az NGO-mentőhajók sokkal közelebb mennek a líbiai partokhoz. Ezért az embercsempészek egyre rosszabb állagú hajókat és csónakokat tömnek meg migránsokkal, tudva, hogy mentőhajók gyorsabban elérik őket. Ez növelte – a szicíliai ügyész szerint – tavaly és már idén nagymértékben megnövelte is a tengerbe veszettek létszámát. Teljes cikk itt.

Az NGO-mentőhajók nem adhatják át az általuk megmentett csoportokat más olasz vagy nemzetközi hajóknak, vagyis az NGO-knak el kell szállítaniuk a legközelebbi és legbiztonságosabb kikötőig a megmentett embereket. A mostani gyakorlat az, hogy az NGO-mentőhajók nem sokkal azután, hogy fedélzetre vették a migránsokat, átadják őket például az olasz parti őrségnek, hogy ez szállítsa partra őket, miközben az NGO-hajó visszasiet Líbia felé újabb csoportokat menteni.

Az olasz kormány kötelezővé tenné, hogy az NGO-hajókon egy hatósági személy, például rendőr is utazzon az embercsempészet elleni vizsgálatok folytatására. Ezen kívül az NGO-hajóknak nem szabad „akadályozniuk” a líbiai felségvizeket ellenőrző líbiai parti őrség munkáját sem.

Róma kötelezővé tenné a tengeri mentést végző NGO-kat forrásaik részletes közlésére. Azzal a kötelességgel együtt, hogy a nem olasz NGO-k jelezzék tevékenységüket saját államuk tengerészeti hatóságainak is.

A Földközi-tengeren dolgozó NGO-kat hatósági tanúsítvány beszerzésére köteleznék, amely igazolja alkalmasságukat a mentési munkára. Kötelezővé tennék, hogy az NGO-k működjenek együtt az érkezési ország hatóságaival, tehát ha a dél-olaszországi partokra viszik a migránsokat, osszanak meg minden információt az olasz rendőrséggel, ami az embercsempészekkel szembeni fellépést és más bűncselekmények kivizsgálását segítheti.

A 11 pontos csomagot a kormány Carmelo Zuccaro szicíliai ügyész és a parlament nemzetbiztonsági bizottságának a tengeri mentésben részt vevő NGO-król folytatott vizsgálatai alapján állította össze. Az Il Sole 24 Ore című gazdasági napilap úgy tudja, hogy az Európai Bizottság fenntartásait fejezte ki, hangoztatva, hogy az olasz kormány szorgalmazhatja, de kötelezővé nem teheti az előírásokat. Az olasz kormány a jövő héten készül egyeztetni az NGO-kal.

A Corriere della Sera úgy tudja, a római kormány már a következő napokban lezárhatja a dél-olaszországi kikötőket a Földközi-tengeren tevékeny NGO-mentőhajók előtt. Az olasz hatóságok ezzel azt akarják elérni, hogy a migránsokat szállító hajók ne a legközelebbi déli kikötőkben érjenek partot, hanem északabbra, egészen Triesztig, Genováig és Livornóig vigyék az embereket. A római kormány úgy gondolja, hogy ezzel el tudja bátortalanítani az NGO-kat, hiszen ha Szicília helyett Triesztig kell hajózniuk, az további több száz kilométeres tengeri utat jelent számukra. Bővebben….

Összesen 101 210 migráns és menedékkérő érkezett január eleje óta Európába a Földközi-tengeren keresztül, és 2247-en vesztek oda vagy tűntek el az út során – tudatta kedden a genfi székhelyű Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A migránsok közül több mint 85 ezren Olaszországot vették célba, csaknem 9300-an Görögországot, mintegy 6500-an pedig Spanyolországot választották.

A 2016-os év ugyanezen időszakában, azaz január 1-je és július 3-a között kétszer ennyi, 231 503 ember érkezett Európába a Földközi-tengeren át. Eltér a migránsok legfőbb úti célja is: míg korábban Görögország volt az elsődleges célállomásuk, idén a legtöbben inkább Olaszország felé indultak el.

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »