Első számú európai befektetési célállomása miatt aggódik Spanyolország

A spanyol király szerint bizonytalanságot és kétségeket ébreszt a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése a brit piacon tevékenykedő spanyol cégek körében.

VI. Fülöp, aki II. Erzsébet királynő vendégeként hivatalos állami látogatáson tartózkodik Londonban, a City pénzügyi központjában üzleti vezetők előtt tartott csütörtöki elődadásában kijelentette: a kilépési tárgyalásokon arra kell törekedni, hogy e bizonytalanság a lehetséges minimumra csökkenjen, és minél kevesebb akadály emelkedjen a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok elé.

A brit piac a spanyol gazdaság első számú európai befektetési és export-célállomása. A Nagy-Britanniába irányuló spanyol export értéke 2015-ben 28 milliárd euró volt, a brit gazdaságban felhalmozódott spanyol működőtőke-állomány pedig elérte a 82 milliárd eurót. A Spanyolországba irányuló brit export értéke 16,7 milliárd euró volt abban az évben, és Nagy-Britannia a második legnagyobb befektető a spanyol gazdaságban: a brit működőtőke a teljes állomány 12 százalékát teszi ki.

VI. Fülöp király a Cityben tartott csütörtöki üzleti rendezvényen kiemelte: a brit befektetések 110 ezer állást teremtettek Spanyolországban, ahol mintegy ezer brit vállalat működik.

A spanyol uralkodó hazája londoni nagykövetségén, Nagy-Britanniában élő spanyolok előtt is tartott egy előadást, kijelentve: bízik abban, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló majdani megállapodás biztosítja majd a lehetőséget a több mint százezres nagy-britanniai spanyol közösség számára ahhoz, hogy továbbra is a békesség és a bizalom légkörében élhessen Nagy-Britanniában. Spanyolországban több mint 300 ezer brit él, többségük nyugdíjas, akik a jelenleg még rájuk is érvényes EU-jogszabályok alapján ingyenesen vehetik igénybe a helyi egészségügyi ellátó szolgálatot. A Nagy-Britanniában élő 116 ezer spanyol többsége dolgozik.

A spanyol királyt csütörtök délután a Downing Streeten fogadta Theresa May brit miniszterelnök is, aki kijelentette: London mély és különleges partneri viszonyra törekszik az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után is. May megerősítette, hogy a brit kormány a kilépési tárgyalásokon elsődleges fontosságúnak tartja a Nagy-Britanniában élő spanyol és más külföldi EU-állampolgárok jelenlegi státusának garantálását, de viszonossági alapon, vagyis úgy, hogy az uniós országokban élő britek is hasonló garanciában részesüljenek.

Kapcsolódó cikkünk: A Brexit megosztja a befektetőket

Forrás: MTI

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »