Továbbra sem áll össze az Obamacare reformja

Az amerikai szenátus kedden este nagy többséggel úgy döntött: két héttel későbbre halasztja a nyári vakáció megkezdését, hogy megvitathassa és elfogadhassa az új egészségbiztosítási törvényt. 

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője bejelentette: a republikánus törvényhozók július vége helyett csupán augusztus harmadik hetében indulnak nyári szabadságukra.

A szenátorok csütörtökön ismét előterjesztik az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény részleges visszavonásáról szóló, módosított javaslatukat, majd a jövő héten elvileg megkezdik a vitát az új törvénytervezetről.

Az egészségbiztosítás ügye megosztja a republikánusokat, a törvénytervezetet a képviselőházban már elfogadták, a szenátusban azonban elvetették, és módosításokat követeltek az elfogadásához. Ez meg is történt, ám néhány republikánus szenátor még így sem elégedett, egyik részük szerint a törvényjavaslat túl engedékeny és megőrizné az Obamacare egyes elemeit, mások viszont azt kifogásolják, hogy túlságosan is kemény, és egyes állami támogatások megvonásával amerikaiak millióit fosztaná meg az egészségbiztosítástól.

Donald Trump kampányának egyik fő eleme volt az Obamacare lecserélése, jobb és olcsóbb rendszert vizionált, ezt az ígéretét azonban láthatóan nem tudja betartani. Az új – végül leszavazott – rendszer az állam számára valóban olcsóbb lett volna, egy évtized alatt 337 milliárd dollárral csökkentette volna a költségvetési hiányt, kellemetlen mellékhatásként azonban rövid távon 14 millió, középtávon pedig 24 millió amerikai veszítette volna el egészségbiztosítását.

Akadozik az Obamacare reformja, sokan szembefordulnak Trump terveivel

A republikánus szenátorok – a The Hill című lap információi szerint – a héten már azt is latolgatni kezdték, hogy mi legyen, ha megint nem sikerül megszavazni az új egészségbiztosítási törvényt. A szenátorok egy része, köztük Mitch McConnell is, csütörtökön jelezte: hajlandó lenne együttműködni a demokrata párti szenátorokkal abban, hogy ne visszavonják, hanem korrigálják az előző elnök nevét viselő Obamacare-programot.

A Demokrata Párt törvényhozói egyhangúlag elutasítják az Obamacare visszavonását, de valójában maga Donald Trump sem feltétlenül szeretne gyorsan összehozni egy új megállapodást.

Trump ugyan csalódottnak és kissé meglepődöttnek mondta magát, amikor először leszavazták az új javaslatot – de azt is hozzátette, hogy a lecserélni kívánt Obamacare rövid időn belül szétrobban. A tervezet benyújtása előtt néhány héttel is úgy nyilatkozott, hogy legszívesebben két évig nem tenne semmit és hagyná “felrobbanni” a rendszert.

“The best thing we could do is nothing for two years, let it explode.”

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »