Obamacare: Trump eredeti ötlete valósul meg

Az amerikai kormányzat visszavonja az egészségbiztosítási törvény tervezetét – jelentette be Paul Ryan amerikai képviselőházi elnök pénteken délután sajtóértekezleten.

„A kormányzás fájdalommal jár, és ma a fájdalom napja van” – mondta Paul Ryan.

A republikánus politikus kifejtette, közel álltak a törvénytervezet megszavazásához, de végül nem sikerült, mert nem sikerült egyetértésre jutni a republikánus törvényhozók között. Ryan a magát Szabadság Caucusnak nevező, keményvonalas republikánus képviselőkből álló laza csoportosulást említette, mint amellyel nem sikerült egyezségre jutni, és mint elmondta, a csoport vezetője közölte is vele, hogy ők nem szavazzák meg az új egészségbiztosítási törvény tervezetét, mert túl „puhának” tartják.

Így az Obamacare – az előző elnök, Barack Obama által elfogadtatott egészségbiztosítási törvény – a belátható jövőben érvényben marad, s a neheze még csak most jön – állapította meg Ryan, arra célozva, hogy a republikánus álláspont szerint az Obamacare összeomlóban van. A házelnök leszögezte: megítélése szerint az Obamacare olyan „selejtes”, hogy nehezen tartja elképzelhetőnek a módosítását, korrekcióját.

A házelnök közölte azt is, hogy Trump elnök egyetértett a törvényjavaslat visszavonásával, s a Fehér Ház a közeljövőben az adóreformra összpontosít.

A törvényjavaslat visszavonásáról szóló bejelentés után a képviselőház demokrata párti frakciójának vezetői rögtönzött sajtóértekezletet tartottak. Ezen Nancy Pelosi, a frakció vezetője nagy napnak nevezte a péntekit, s megjegyezte, hogy a törvényjavaslat visszavonása az amerikai nép győzelme volt.

Megszólalt a Fehér Házban Donald Trump is, az elnök hangsúlyozta, hogy „nagyon közel álltunk” az egészségbiztosítási törvény megszavazásához. Trump csalódottnak és kissé meglepődöttnek mondta magát, majd hozzátette, hogy a lecserélni kívánt Obamacare rövid időn belül szétrobban.

Nem először használja Donald Trump a „szétrobban” kifejezést az Obamacare-rel kapcsolatban – néhány hete, még a tervezet benyújtása előtt az ABC-nek azt nyilatkozta, hogy szeretné, ha az érintett 18 millió ember közül végül senki nem maradna egészségbiztosítás nélkül, ugyanakkor a republikánusok felé azt a véleményét hangoztatta, hogy legszívesebben két évig nem tenne semmit és hagyná “felrobbanni” a rendszert. A helyes cselekedet viszont az, ha most rögtön kitalálnak valamit.

Ez végül nem sikerült, így most visszatér a „nem teszünk semmit” hozzáállás, annak ellenére, hogy az Obamacare néven elhíresült egészségbiztosítási törvény leépítése Trump egyik legfőbb kampányígérete volt, jobb és olcsóbb rendszert vizionált.

Az új rendszer az állam számára valóban olcsóbb lett volna, egy évtized alatt 337 milliárd dollárral csökkentette volna a költségvetési hiányt, kellemetlen mellékhatásként azonban rövid távon 14 millió, középtávon pedig 24 millió amerikai veszítette volna el egészségbiztosítását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: fontos támaszt tesztel ma a DAX

A csütörtöki kereskedés az európai piacokon a befektetői hangulat kisebb javulását hozta, de a német határidős index (DE30) még mindig az 50 napos exponenciális mozgóátlag (kék görbe) és a 15 700 pontos lélektani szint által meghatározott tartományon belül forog.

Read More »

Az EP aggódik a 2024-es magyar soros elnökség miatt

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén állásfoglalást fogadott el, amelyben a képviselők elítélték, hogy Magyarországon szándékos erőfeszítéseket tesznek az uniós értékek szisztematikus aláásására, ez pedig aggodalomra ad okot, mert jövőre Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Read More »