Az amerikai külügyminiszter Katar ügyében intézkedik

Együttműködési megállapodást kötött kedden az Egyesült Államok és Katar, hogy fokozzák a terrorizmus elleni küzdelemben tett közös erőfeszítéseiket.

A memorandum aláírásának hírét Dohában jelentették be Rex Tillerson amerikai és Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejk, katari külügyminiszter közös sajtótájékoztatóján.

“Az Egyesült Államok és Katar többet fog tenni ezentúl a terrorizmust pénzelő források felderítése érdekében, fokozni fogják az együttműködést és az információk megosztását” – mondta Tillerson. Az amerikai külügyminiszter tagadta, hogy a keddi megállapodásnak köze lenne a Perzsa(Arab)-öbölbeli diplomáciai válsághoz, mivel az együttműködés megerősítéséről már több mint egy éve elkezdődtek az előkészítő tárgyalások. A katari külügyminiszter ugyancsak azt hangoztatta, hogy a megállapodásnak semmilyen módon nincs köze a Katar ellen nemrég hozott intézkedésekhez.

Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein, továbbá Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek június 5-én jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral, és kereskedelmi blokád alá veszi, mert terroristákat támogat, együttműködik Iránnal és beavatkozik a belügyeikbe. Később csatlakozott hozzájuk Mauritánia és a Comore-szigetek, illetve Jordánia és Dzsibuti is korlátozta a diplomáciai kapcsolatokat Katarral. Bővebben….

Rex Tillerson hétfőn Kuvaitban tárgyalt a viszály rendezéséről. Keddi katari látogatása után Szaúd-Arábiába utazik tovább, hogy szerdán Dzsiddában megbeszélést folytasson négy, a Katar elleni blokádban részt vevő ország külügyminiszterével.

Szaúd-Arábia több feltételt támasztott Katarnak a diplomáciai kapcsolatok helyreállításához, többek között azt, hogy Doha szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Teheránnal, utasítsa ki az országból a Muzulmán Testvériség és a Hamász radikális iszlamista szervezet összes tagját, valamint zárolja a radikális iszlamista szervezetek folyószámláit a katari bankokban.

Katar határozottan tagadja, hogy szélsőséges csoportokat támogatna, és nem hajlandó teljesíteni a szaúdi követeléseket.

Katar az Egyesült Államok fontos szövetségese: ott található a térség legnagyobb amerikai támaszpontja, ahol több mint 10 ezer amerikai katona állomásozik.

Forrás: MTI/dpa/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Még mindig a Fed döntéseit emésztik a piacok

Pici elmozdulásokkal, vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken. Nem várható olyan adat vagy esemény, amely új irányt diktálhatna a piacoknak, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangnemének szigorodása meglepetést okozott a hét második felében.

Read More »