Damaszkusz: Washington diplomáciai csatát készít elő Szíria ellen

Izrael ismét csapást mért a szíriai kormányerők egyik állására miután szíriai területről ismét gránátok csapódtak be a Golán-fennsík izraeli ellenőrzés alatt álló részén – tudatta szombaton az izraeli hadsereg.

A Szíriából érkező két aknagránát nyílt területen csapódott be, senki sem sérült meg. Vélhetően a vitatott terület szíriai részén a kormányerők és a felkelők közötti harc során lőtték ki őket, és nem Izrael volt a célpont. Válaszul az izraeli haderő csapást mért a szíriai kormányerők egyik ütegére a térségben.

Egy szíriai felkelőcsoport szerint a hadsereg klórgázt vetett be szombaton Damaszkusz közelében, a kormányerők tagadták a vádakat.

A Fajlak ar-Rahmán nevű csoport úgy tudja: több mint 30-an szenvedtek klórmérgezést az Ajn Tarma elleni támadásban Kelet-Gúta körzetben. A területet a kormányerők próbálják visszaszerezni a lázadóktól. Egy a szíriai állami médiában ismertetett közleményben a hadsereg elutasította a vádakat. „Nem használtunk vegyi fegyvereket a múltban, és sohasem fogunk bevetni ilyesmit” – szögezte le egy katonai forrás.

Az Egyesült Államok a héten közölte: információi vannak arról, hogy a szíriai kormány valószínűsíthetően vegyifegyver-támadást készít elő, s ha ezt megteszi, azért mind Bassár el-Aszad elnök, mind a szíriai hadsereg “nagy árat fizet majd”. 

Ali Hajdar szíriai nemzeti megbékélési miniszter tagadta a vádakat: „Damaszkusz eddig sem használt, a jövőben sem fog vegyi fegyvert bevetni – szögezte le az AP amerikai hírügynökségnek adott nyilatkozatában. A miniszter szerint az amerikai vádaskodás arról árulkodik, hogy Washington “diplomáciai csatát” készít elő Szíria ellen az ENSZ-ben.

Eközben Damaszkusz szombaton „minden hitelességet nélkülözőnek” nevezte a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) titkos nyomozati jelentésének megállapítását, amely szerint szaringázt, vagy egy ahhoz hasonló anyagot használtak áprilisban a Hán Sejkún elleni támadásban. A Nyugat a szíriai kormányt tette felelőssé a több mint 90 ember halálát okozó csapásért, miközben Damaszkusz a felkelőket okolta.

Ronen Manelisz dandártábornok, az izraeli hadsereg szóvivője aláhúzta, hogy Izrael kitart a be nem avatkozás politikája mellett a szíriai konfliktussal kapcsolatban, de nem fogja eltűrni, hogy szuverenitását megsértsék. „Izrael határai bárminemű megsértéséért a szíriai vezetést teszi felelőssé, és ennek megfelelően fog eljárni” – hangsúlyozta Manelisz.

A mostani már a hatodik alkalom volt, hogy Szíriából találat érte a Golán-fennsík izraeli területét. A Szíria délnyugati csücskében fekvő,  stratégiai jelentőségű terület nagy részét az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el a zsidó állam, majd a megszállt területeket annektálta, amit viszont a nemzetközi közösség nem ismer el.

Friss hírünk a témában: Izrael válaszcsapást mért Szíriára

Forrás: MTI/AFP/Hszinhua/Reuters

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »