Az ENSZ csökkenti békefenntartási költségvetését

Amerikai nyomásra jövőre 600 millió dollárral, 7,3 milliárd dollárra csökken az ENSZ békefenntartói feladatokra elkülönített költségvetése – jelentették be diplomaták helyi idő szerint szerdán a világszervezet székhelyén, New Yorkban.

Az alsóbb szinten megszületett megállapodást még az ENSZ-közgyűlésnek is jóvá kell hagynia, ez várhatóan pénteken megtörténik. A szervezet mintegy 7,9 milliárd dollárt fordít békefenntartói tevékenységre.

A helyszíni beszámolók szerint a 7,2 százalékos csökkentés kompromisszum eredménye, az Egyesült Államok ugyanis az eddiginél 13 százalékkal kisebb (egymilliárd dollárral alacsonyabb) költségvetést próbált elfogadtatni.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet így is sikerként könyvelte el a megállapodást. Közleményében azt írta, hogy az amerikai vezetésnek mindössze öt hónap alatt sikerült több mint félmilliárd dolláros csökkentést elérnie, „és ez csak a kezdet”.

A döntés bejelentésének idején António Guterres ENSZ-főtitkár éppen Washingtonban, az amerikai kormányzatnál és a kongresszusnál lobbizott annak érdekében, hogy elérje a kiadások megnyirbálásának visszafogását.

Az Egyesült Államok jelenleg egymaga közel 30 százalékban járul hozzá a békefenntartói büdzséhez. A költségvetési korlátozások a diplomaták beszámolói szerint legsúlyosabban a kongói és a dárfúri békefenntartói missziót érintik.

Forrás: MTI/AFP/dpa

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »