Washington megkezdte a pénzmegvonást az ENSZ-től

Az Egyesült Államok megvonta pénzügyi támogatását az ENSZ Népesedési Alapjától (UNFPA) – jelentette be a washingtoni külügyminisztérium.

A tárca azt írta, hogy Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának vezetője egy levélben közölte, azért szüntetik meg az UNFPA pénzelését, mert támogatja vagy részt vesz egy kínai program szervezésében, amely kényszerabortuszokat, illetve nem önkéntes meddőségi beavatkozásokat bonyolít le. 

A finanszírozás megvonása az első jele annak, hogy Washington csökkenti az ENSZ-nek nyújtott amerikai pénzügyi támogatást, amit már korábban kilátásban helyezett Donald Trump elnök. Egyelőre nem világos, hogy összességében mennyi pénztől esik el az ENSZ a washingtoni intézkedések miatt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az ENSZ 2016-os és 2017-es évi 5,4 milliárd dolláros rendes költségvetéséből az Egyesült Államok mintegy 22 százalékkal veszi ki a részét, és így a világszervezet legnagyobb befizetője.

António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára március közepén óva intette Washingtont a pénzügyi támogatások hirtelen csökkentésétől, egyben kifejezte készségét az ENSZ pénzügyi reformjára.

“A pénzügyi támogatások hirtelen csökkentése spontán intézkedésekre kényszeríthet, amelyek alááshatják a hosszú távú reformtörekvéseket” – mondta Guterres, aki kijelentésével Donald Trump amerikai elnök kormányzatának első költségvetési tervezetére reagált, amelyben szerepelnek ENSZ-programok támogatását célzó tételek. Szóvivője szerint Guterres hajlandó párbeszédet folytatni a 193 tagállamot számláló világszervezet hatékonyabbá tételéről.

Trump az amerikai kongresszusnak márciusban elküldött tervezetében egyebek mellett el akarja törölni a világszervezet klímaprogramjainak, köztük a párizsi klímavédelmi egyezményben a fejlődő országok számára létrehozott klímaalapnak szánt támogatásokat.

Kapcsolódó cikkünk: Trump folytatja Obama örökségének leépítését

Az ENSZ Közgyűlése 1969-ben hozta létre a Népesedési Alapot. Fő feladata a fejlődő országok segítése népesedési problémájuk megoldásában. Pénzügyi eszközei egyrészt a családtervezés, a születésszabályozás, a szexuális egészség, a csecsemőhalandóság kérdését érintő programokat, másrészt a népesedési kérdések és a társadalmi, gazdasági fejlődés közötti összefüggések kutatását fedezik. Az alap kormányzati, illetve magánjellegű adományokból működteti programjait.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »