Afganisztánban is erősít a NATO

Az észak-atlanti szövetség jelenlétének növelésével megerősíti katonai szerepvállalását Afganisztánban – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a tagállamok védelmi minisztereinek csütörtöki brüsszeli találkozóján.

A főtitkár elmondta, a béketeremtés és a stabilitás megtartása érdekében a védelmi miniszterek abban egyeztek meg, hogy a katonai szövetség fokozni fogja jelenlétét a terrorizmussal és belső feszültségekkel küzdő közép-ázsiai országban.

Stoltenberg hangsúlyozta, a NATO Afganisztánban tanácsadással és a kiképzéssel nyújt segítséget a helyi kormányerők számára, a kormányellenes muzulmán tálib felkelők elleni harci műveletekben nem vesz részt. A szövetség célja, hogy az afgánok teljes mértékben és önállóan is felelősséget tudjanak vállalni saját országuk biztonságáért.

15 ország már ígéretet tett arra, hogy további erőkkel járul hozzá a szövetség afganisztáni katonai jelenlétének megerősítéséhez és Stoltenberg a nap folyamán újabb hasonló felajánlásokra számít.

A főtitkár kiemelte, erősíteni kell az afgán védelmi kapacitásokat annak érdekében, hogy az ország soha többé ne legyen biztonságos menedék a nemzetközi terrorizmus számára.

A NATO-tagállamok védelmi miniszterei csütörtöki brüsszeli találkozójukon megbeszélést folytatnak a védelmi kiadások méltányos költségterheinek viselésére vonatkozó vállalásokról, a kollektív védelem és elrettentés feladatairól, az Európai Unió és a NATO közötti együttműködésről, valamint a terrorizmus és az egyre gyakoribbá váló kibertámadások elleni küzdelemről.

Kapcsolódó cikkünk: Haladnak a NATO-tagállamok a védelmi kiadások növelésével

Forrás: MTI

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »