Csak összejött Trumpnak a szigorított beutazás

Új vízumkiadási feltételeket határozott meg az amerikai kormány hat, többségben muzulmánok lakta ország állampolgárai számára, ezek egyike, hogy bizonyítaniuk kell közeli családi vagy üzleti egyesült államokbeli kapcsolatukat ahhoz, hogy beutazhassanak az országba.

A washingtoni kormányzat azután határozta meg az új vízumkiadási feltételeket, hogy az Egyesült Államok szövetségi legfelsőbb bírósága a minap jóváhagyta Donald Trump elnök átmeneti beutazási korlátozásokat kimondó rendeletének egyes részeit.

A külügyminisztérium által a nagykövetségeknek szerda este továbbított új kritériumok szerint a már megadott vízumokat nem érvénytelenítik, de a Szíriából, Szudánból, Szomáliából, Líbiában, Iránból és Jemenből való új kérelmezőknek bizonyítaniuk kell, hogy az Egyesült Államokban élnek legközelebbi rokonaik, szüleik, házastársaik, kiskorú vagy felnőtt gyermekeik, illetve mostohagyerekeik vagy testvéreik. Egyes hírügynökségi értelmezések szerint ugyanezek a kritériumok vonatkoznak a menedékkérőkre is, akárhonnan is érkeznek.

Nem kaphatnak vízumot azok, akiket lazább családi kötelék fűz az amerikai rokonokhoz, vagyis nagyszülők, unokák, nagybácsik és nagynénik, unokaöccsök vagy -húgok, illetve sógorok, sógornők és jegyesek sem kapnak beutazási engedélyt.

Ami az üzleti és szakmai vízumokat illeti, a külügyminisztérium szerint hivatalosan, a formai követelményeknek megfelelően dokumentálni kell az üzleti vagy szakmai kapcsolatokat. A korlátozások nem vonatkoznak azokra az újságírókra, diákokra, alkalmazottakra vagy tanárokra, akiknek érvényes meghívásuk vagy munkaszerződésük van, de nem adható ki vízum azoknak, akik csupán az új szabályok megkerülése végett akarnak kapcsolatot teremteni amerikai vállalatokkal vagy oktatási intézményekkel, illetve foglaltak szállást amerikai szállodákban.

A konzulátusok mentesíthetik a vízumtilalom alól a hat muszlim ország állampolgárai közül azokat, akik előzőleg szoros kapcsolatokat ápoltak az Egyesült Államokban, fontos üzleti vagy szakmai kötelezettségeik miatt kell az országba utazniuk.

Az Egyesült Államok szövetségi legfelsőbb bírósága hétfőn jóváhagyta Donald Trump átmeneti beutazási korlátozásokat kimondó, alsóbb fokon két bíróság által is felfüggesztett elnöki rendeletének egyes részeit. A bíróság úgy fogalmazott, hogy a döntés azokra a külföldi állampolgárokra vonatkozik, akik “híján vannak az Egyesült Államokban lévő valamely személy vagy entitás iránti jóhiszeműségnek”. A külügyminisztérium által szerdán kiadott útmutatások a legfelsőbb bíróság döntésének végrehajtásának módját határozzák meg.

Donald Trump nem sokkal elnöki beiktatása után hozta nyilvánosságra rendeletét az egyes országokból történő beutazások átmeneti felfüggesztéséről, de a felháborodás nyomán visszavonta, és március 6-án új, módosított rendeletet tett közzé. Ebben az említett hat országból érkezők beutazását függesztette fel átmeneti időre, a határellenőrzést szigorító új módszerek kidolgozásáig. Ugyanezen okból 120 napra felfüggesztette a menekültek bevándorlási kérelmeinek elbírálását is.

Az elnöki rendeletnek március 16-án kellett volna hatályba lépnie, de Hawaii és Maryland szövetségi államok bírósága az egész országra kiterjedő hatállyal felfüggesztette, s a felfüggesztést két fellebbviteli bíróság később jóvá is hagyta. Az amerikai elnök a rendelet kiadásakor és az azt követő vitákban is az Európában elkövetett terrorista merényletekre hivatkozott.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/Reuters

Friss hírek

Piaci körkép: veszteséges lett a Continental

Elromlott ma a hangulat az európai tőzsdéken, a német DE30 0,80%-os, a francia FRA40 0,40%-os, a lengyel W20 pedig 0,16%-os mínuszban forog. Reggel a magyar inflációs adat keltette fel a befektetők érdeklődését, ami 1998 óta nem járt ilyen magasan: 13,7% lett a várt 13,1%-kal és az előző havi 11,7%-kal szemben.

Read More »