A távozások miatt mégis jócskán átalakul a francia kormány

A politikai egyensúly, illetve a férfiak és a nők egyenlő arányának megtartása mellett a nyilvánosság számára ismeretlen technokratákat nevezett ki szerda este Emmanuel Macron francia államfő a korrupciós gyanú miatt távozó négy tárcavezető helyére.

Edouard Philippe kormányfő a törvényhozási választások után, hétfőn a hagyományoknak megfelelően benyújtotta a kormány lemondását, ám akkor még csak technikai jellegű kormányátalakításról volt szó. Az elmúlt napokban azonban négy miniszter a kormányból történő kilépés mellett döntött, miután ügyészi vizsgálatok indultak ellenük.

Francois Bayrou, a Demokrata Mozgalom (Modem) vezetője szerda reggel jelentette be, hogy nem kíván az átalakuló kormányban az igazságügyi miniszter maradni, miután a pártja ellen állítólagos európai parlamenti fiktív asszisztensi állások miatt vizsgálat indult. A pártvezető tagadja a vádat, de nem akarja „a rágalomhadjáratnak kitenni” a kormányt. Ugyanakkor a pártja továbbra is támogatja az elnöki többséget és a koalíció tagja marad.

Vele együtt távozott a párt alelnöke, Marielle de Sarnez Európa-ügyi miniszter, aki a Modem nemzetgyűlési frakcióvezetője lesz, valamint Sylvie Goulard védelmi miniszter, aki szintén a centrista párt tagja. Mindketten EP-képviselők voltak korábban és közvetlenül érintettek a vizsgálatban.

  • Az újakról
Bayrou helyét Nicole Belloubet, egy baloldali érzékenységű alkotmányjogász, az alkotmánytanács tagja veszi át az igazságügyi miniszteri székben. Az Európa-ügyi tárcát Nathalie Loiseau, az elitképzőnek számító ENA igazgatónője fogja irányítani, míg a védelmi miniszter Florence Parly, az állami vasúttársaság, az SNCF igazgatója lesz, aki 2000 és 2002 között az akkori szocialista kormány költségvetési államtitkára volt. Ezzel valamennyi új kulcstárcát nő irányítja.

Rajtuk kívül Richard Ferrand területfejlesztési miniszter is kilépett a kabinetből, akinek egy korábbi ingatlanfejlesztési ügyében szintén vizsgálódik az ügyészség. Emmanuel Macron azt kérte az egyik legközelebbi politikustársának számító Richard Ferrand-tól, akivel együtt alapította a mozgalmát, hogy az elnöki párt, a Köztársaság lendületben (LREM) frakcióvezetője legyen a nemzetgyűlésben.

A volt szocialista politikus, akit vasárnap az LREM színeiben újraválasztottak képviselőnek, egy biztosítótársaság vezetőjeként 2011-ben élettársától bérelt a biztosító számára irodát, és a magánjogi szerződés miatt a pár személyes haszonszerzéssel gyanúsítható.

Az ő helyét Jacques Mézard veszi át, aki eddig az agrártárcát vezette, amelynek élén mostantól Stéphane Travert volt szocialista képviselő áll.

A továbbra is a jobboldali Edouard Philippe által vezetett kormányban 19 miniszter és 10 államtitkár lesz, míg az előző kormányban 18 miniszter és 4 államtitkár dolgozott az elmúlt hónapban. Az újonnan létrejött miniszteri posztot a Modem egyik vezető politikusa, Jacquelin Gourault, a szenátus alelnöke kapta, s a centrista párt egy államtitkári poszthoz is jutott.

A többi kulcstárca élén nem történt változás, a belügyminiszter a szocialista Gérard Collomb, a külügyminiszter a szintén szocialista Jean-Yves Le Drian maradt, míg a gazdasági minisztérium élén a jobboldali Bruno Le Maire áll, akinek tárcáját több jobboldali államtitkárral erősítette meg az államfő.

Az új francia kormánynak – amely csütörtök délelőtt tartja első ülését – a miniszterelnökkel együtt öt jobboldali, hat baloldali, két LREM-es és két modemes tagja van, a többiek technokraták, nem köthetők egyetlen párthoz sem.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek