Újabb korrupt francia politikust buktatott le a Le Canard enchainé

A francia igazságszolgáltatás bejelentette csütörtökön, hogy mégis indít előzetes eljárás Richard Ferrand területfejlesztési miniszter egy korábbi ingatlanfejlesztési ügyében.

Az illetékes, bresti ügyészség az ügy kivizsgálását a helyi rendőrségre bízta, de nem nevezett ki vizsgálóbírót, így a minisztert egyelőre nem gyanúsították meg. Az előzetes vizsgálat megindítása várható volt, miután az Anticor korrupcióellenes egyesület szerdán feljelentést tett bizalommal való visszaélés gyanújával ismeretlen tettes ellen.

Ezt követően – feltehetően a meginduló eljárásról már tudva – biztosította támogatásáról szerdán Emmanuel Macron államfő a minisztert, s kormányát szolidaritásra kérte a sajtó céltáblájává vált miniszterrel.

A Le Canard enchainé című szatirikus hetilap egy héttel ezelőtt leplezte le, hogy Richard Ferrand, a Brest városában működő Mutuelles de Bretagne nevű biztosítótársaság vezetőjeként (1998-2012) azt javasolta 2011-ben a cég igazgatótanácsnak, hogy az élettársa tulajdonában lévő egyik ingatlant vegye bérbe.

Az ügyvédként dolgozó nő az előzetesen megkötött bérleti szerződésnek köszönhetően tudott hozzájutni egy 580 ezer euró értékű tulajdonhoz. Utóbb az is kiderült, hogy Ferrand képviselőként négy hónapig a fiát foglalkoztatta minimálbéren parlamenti asszisztenseként, amikor a posztot állandóan betöltő ember betegszabadságon volt.

Úgy tűnik, Franciaországban divatos a családtagok közpénzen történő foglalkoztatása, Francois Fillon, korábbi jobboldali elnökjelölt is egy hasonló ügybe bukott bele – igaz, ő több mint 30 éven keresztül csapolta a közpénzeket, az ügyészség egészen 1982-ig jutott Fillon feleségének asszisztensi alkalmazása ügyében.

A hírt követően a bresti ügyészég pénteken megvizsgálta az ügyeket, de nem indított előzetes eljárást, mert nem talált törvénytelenségre utaló gyanút. A vádhatóság csütörtökön viszont azt közölte, hogy a feljelentésben érkezett újabb elemek alapján bízta meg a rendőrséget a vizsgálat lefolytatására az ingatlanfejlesztési ügyben.

“Minden törvényes, nyilvános és átlátható, amit a szakmai pályámon tettem” – mondta szerdán Richard Ferrand a France Inter közrádióban, és kizárta, hogy az ellenzék többszöri felszólítására lemond.

A volt szocialista politikus Emmanuel Macron egyik legközelebbi munkatársának számít, az általa alapított En Marche (Lendületben!) nevű politikai mozgalomnak volt a főtitkára az elnökválasztási kampányban.

A leleplező információk a június 11-i és 18-i kétfordulós nemzetgyűlési választások előtt kerültek napvilágra, ezeken Emmanuel Macronnak elengedhetetlen lenne az abszolút többség megszerzése a reformprogramjának beindításához.

Az ügy azért kínos a két hete kinevezett új kormány számára, mert a családtagjainak tisztázatlan parlamenti foglakoztatása miatt az elnökválasztásba belebukott, konzervatív Francois Fillon botrányát követően éppen most készít elő a közélet erkölcsössé tételéről egy törvényjavaslatot az új nemzetgyűlés számára.

A törvénytervezet ismertetését Francois Bayrou igazságügyi miniszter előrehozta, és már csütörtök délután bemutatja a sajtónak.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Enyhít Olaszország, de turistáknak még kell a gyorsteszt

Az október végétől bevezetett szigorú óvintézkedéseket további öt tartományban törölték el, így a 20 olasz tartományból már csak nyolcban maradtak jelentőse korlátozások. A külföldről Olaszországba érkező európai uniós állampolgárok számára azonban továbbra is kötelező a belépés előtti 48 órában végzett PCR teszt vagy antigén gyorsteszt.

Read More »