Meglett az eredménye az OPEC tehetetlenségének

Máris látható az eredménye annak, hogy az OPEC a saját maga által felállított kereteket sem veszi igazán komolyan, az olajár héthavi mélypontra került – a WTI már 43 dollár alatt is járt, azaz visszatért azokra a szintekre, ahol a tavalyi OPEC-megegyezés előtt tartózkodott.

Napi mélypontján az északi-tengeri Brent könnyűolaj augusztusi szállításra 45,63 dollárba került, hordónként 1 dollár 28 centes, 2,73 százalékos veszteségben forgott az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében. Utoljára tavaly november 15-én volt ilyen alacsony az ár, nagyjából két héttel azelőtt, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli más nagy olajexportőr országok megegyeztek kitermelésük napi 1,8 millió hordós csökkentésében.

A New York-i árupiac elektronikus kereskedésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta a kedd délután kifutó júliusi kontraktusokban napi minimumán 42,93 dollárba került, 1 dollár 27 centtel, 2,88 százalékkal csökkent az ára – tavaly november 14. óta nem volt ilyen olcsó a WTI.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék ára több mint 15 százalékkal csökkent azóta, hogy az OPEC-tagállamok, Oroszország és más nagy olajexportáló országok megállapodtak a kitermelést korlátozó megállapodás június végén lejáró hatályának kilenc hónappal történő meghosszabbításáról.

A Morgan Stanley amerikai bankcsoport elemzői azzal magyarázták az árak csökkenését, hogy a friss adatok egyáltalán nem bíztatóak. Az olajkészletek, ideértve a nyersolajat és a feldolgozott olajtermékeket, napi egymillió hordóval emelkedtek az első negyedévben a fejlett országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), Kína és az OECD-hez nem tartozó más jelentős ország körében.

Az OPEC növelte kínálatát májusban, miután Líbiában és Nigériában – e két országra nem vonatkozik a kitermeléscsökkentési megállapodás – jelentősen emelkedett a kitermelt olaj mennyisége.

Az OPEC 11 tagállama és az olajkartellen kívüli további 11 nagy olajexportőr ország (Azerbajdzsán, Bahrein, Brunei, Egyenlítői-Guinea, Kazahsztán, Malajzia, Mexikó, Omán, Oroszország, Szudán és Dél-Szudán) decemberben állapodott meg abban, hogy az októberi szinthez képest január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül. Az egyezség hatályát május 25-én hosszabbították meg 2018 márciusának végéig.

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »