Merkel: a világ nem vár Németországra

Lemaradás fenyegeti Németországot az élet egyre több területét átható digitális átalakulásban – figyelmeztetett Angela Merkel német kancellár egy keddi beszédében.

A német gazdasági minisztérium Digitális csúcstalálkozó elnevezésű ludwighshafeni konferenciáján mondott beszédében kiemelte: elég szemügyre venni az Észtországban, Finnországban vagy Dániában végrehajtott átalakításokat annak belátásához, hogy Németország „nincs az élen” az elektronikus közigazgatás és a digitális állam kérdéseiben.

A kormány ugyan a 2014-ben elfogadott digitalizációs stratégia végrehajtásával számos eredményt elért, és többek között zajlik egy portál fejlesztése, amelyen keresztül az állampolgár a szövetségi kormánnyal, az adott tartományi kormánnyal és a helyi önkormányzattal kapcsolatos ügyeit „egyablakos” módon intézheti, de így is jelentős a lemaradás.

További fontos terület az egészségügy, ahol az együttműködés teljesen új formái alakulnak ki a különböző szereplők, köztük a gyógyszertárak, az orvosok, az ápolók és a kórházak között, ami számos szabályozási kérdést felvet.

Tovább kell lépni az európai uniós szinten is, ki kell alakítani a „digitális belső piacot” – tette hozzá a kancellár. Az államnak a digitális közigazgatásban az állampolgárok adatainak védelme érdekében „adattakarékos” módon kell eljárnia, a vállalkozásoknak viszont a hatalmas adattömegek, a „big data” felhasználásában rejlő lehetőségek kihasználására kellene összpontosítaniuk.

„A világ nem vár Németországra”

– húzta alá Angela Merkel. Különösen a német gazdaság gerincét adó középvállalati szférának kell többet tennie azért, hogy lépést tudjon tartani a digitalizációval.

A big data révén új termékeket, szolgáltatásokat lehet kifejleszteni, új „értékteremtési láncolatok” jönnek létre, de ha tartóssá válik a lemaradás, akkor a nagy nemzetközi szolgáltatók „szétrágják” ezeket a láncolatokat, aminek a német gazdaság egésze látja a kárát – mondta a német kancellár a 2006 óta minden évben megrendezett konferencián.

Kulcskérdésnek nevezte az oktatást és a továbbképzést, kiemelve, hogy a „digitális társadalom” nem létezhet a digitalizáció megértésére és lehetőségeinek kihasználására képes emberek nélkül.

Ez a nemek közötti egyenlőség kérdését is érintő probléma – húzta alá Angela Merkel, rámutatva, hogy Németországban a felsőfokú informatikai képzésben tanulók körében még mindig csupán 25 százalék körül van a nők aránya, pedig „programozni is tudnak annyira jól, amilyen jól tudnak írni és számolni”.

Kapcsolódó anyagunk: A digitalizáció Németország Achilles-sarka

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »