A digitalizáció Németország Achilles-sarka

Németország ipari motorja lehet a saját Achilles-sarka, amikor szóba kerül a digitális technológiák integrálása a fő munkafolyamatokba.

Achim Wambach, az Európai Gazdasági Kutatóintézet (ZEW) vezetője szerint a digitalizáció nagyobb kockázatot jelent Európa legnagyobb gazdaságára nézve, mint az olyan szolgáltatásokra alapuló gazdaságok számára, mint Franciaország vagy az Egyesült Államok.

„A szolgáltatásokat nehezebb helyettesíteni, ezért Németország inkább az ipari fókuszt erősítette. Tíz évvel ezelőtt sokan kritizáltak minket ezért, mivel az ipari nemzetek gazdaságai egyre inkább a szolgáltatások felé haladnak. Most örülünk gazdaságunk erejének, de ugyanakkor ez az a terület, amelyet a legerősebben befolyásol a digitalizálás” – mondta Wambach.

Németország kis- és középvállalkozói serege – melyet összefoglaló néven Mittelstand-nek neveznek – segített az ország gazdasági fellendülésében: így egy szintre került a többi európai gazdasággal. Ez aztán sorozatos többletet eredményezett a folyó fizetési mérlegben, valamint rekord alacsony munkanélküliséget. Mégis sok vállalat azt mondja, hogy az informatikai készségek hiánya hátráltatja az innovációt, amely hozzáadódik az ország előtt álló kihívásokhoz, ahogy a munkáltatók az idősödő népességgel küzdenek, és a kormány magasabb prioritást ad a költségvetésnek a beruházáshoz képest.

„Rengeteg oka van annak, hogy adókedvezménnyel támogassuk a kutatás-fejlesztést (K+F). Ez lenne a következő kormány egyik legfontosabb feladata, mivel ezen a területen számos ország aktívabb, mint Németország. A szakképzett munkaerő tekintetében lemaradásban vagyunk. Mindenhonnan ezt hallani, mikor megkérdezzük a cégektől a digitalizálás felgyorsításának útjában álló fő akadályokat” – fejtette ki Wambach.

  • Korábban írtuk:

Digitális gazdaság

Ahhoz, hogy a vállalatok sikeresek lehessenek a jövőben, olyan infrastruktúrára van szükségük, amely versenyképes marad. A szélessávú internet hiánya a vidéki térségekben például nagy akadályt jelent a hátországban található kisvállalkozások számára.

Ez egy olyan kérdés, amelyet a kormány már elkezdett felismerni és kijelentette, hogy 2018-ra országszerte legalább 50 megabit/másodperces sebességű hálózatokat vezet be, 2025-re pedig kiterjeszti a gigabites sebességű kapcsolatokat. Azonban míg a vállalatoknak nagy szükségük van ilyen fejlesztésekre, a közeli háztartásokban alacsony erre kereslet, ezért ez egy lassú folyamat.

Az őszi parlamenti választások valószínűleg késleltetett beruházási lendületet és adócsökkentést fognak maguk után vonni, valamint egyes területek – például az egészségügy és a közszolgáltatások – háttérbe fogják szorítani a digitalizáció finanszírozását. És ugyan Angela Merkel választási programjában szerepel a digitalizálás fejlesztése, Wambach erre csak annyit mondott: „ez végrehajtás kérdése, nem pedig ígérgetéseké”.

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »