A franciák mellett az olaszok is választanak ma

Megkezdődött vasárnap reggel Franciaországban a kétfordulós nemzetgyűlési választások első fordulója, mintegy 47 millió választópolgár a parlament eddig baloldali többségű alsóházának 577 képviselőjét választja meg öt évre. Egy hónappal Emmanuel Macron elnökké választása után a felmérések szerint az államfő centrumpártja, a Köztársaság lendületben (LREM) elsöprő győzelmet arathat, ami elengedhetetlen reformprogramja, mindenekelőtt a munkajogi reform elindításához.

Franciaországban nincsen pártlistás szavazás, az állampolgárok egyéni jelöltekre szavazhatnak, akiknek viszont csak akkor van igazán esélyük bejutni a parlamentbe, ha valamelyik nagyobb párt színeiben indulnak. Az 577 körzetben 7882-en mérettetik meg magukat. Átlagéletkoruk 48,5 év, 42 százalékuk nő.

A biztos győzelemhez az első fordulóban 50 százalék plusz egy szavazatot kell elérnie egy jelöltnek. Ha egy körzetben ez senkinek sem sikerül, akkor a jövő vasárnapi második fordulóban minden, legalább 12,5 százalékot elért jelölt indulhat.

A tengerentúli francia megyékben élő egymillió választópolgár már szombaton szavazott, az anyaországban reggel 8 órakor nyitottak meg a választóhelyiségek. Az urnákat a kisebb szavazókörökben este 6 órakor zárják le, a nagyvárosokban este 8 óráig lehet szavazni.

„Vigyázat, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés következik! Ha tetszett önöknek az elnökválasztás, imádni fogják a parlamenti választásokat a lehetetlen választások szempontjából. Minden valószínűség szerint Emmanuel Macron hívei tömegesen bevonulnak a nemzetgyűlésbe” – írta hétvégi számában a Le Monde. A Libération megfogalmazása szerint pedig Macron-cunami várható.

Időközi helyhatósági választások Olaszországban

Megkezdődtek az időközi helyhatósági választások vasárnap Olaszországban, este tizenegy óráig több mint kilencmillió választópolgárt várnak a szavazóhelyiségekbe. Több mint ezer önkormányzatban választanak új polgármestert és képviselői testületet. Köztük van több tartományi székhely: a szicíliai Palermó, a liguriai Genova, az abruzzói L’Aquila és a calabriai Catanzaro.

Kiemelt figyelem kíséri az ötmilliós Szicíliát. Több mint egymillió szavazót várnak az urnákhoz a tartományi székhelyen, Palermóban, ahol a távozó polgármester, Leoluca Orlando ismét a jelöltek között szerepel, és immáron ötödszörre indul a város vezetéséért.

Időközi helyhatósági választást szinte minden évben tartanak Olaszországban: tavaly júniusban szintén több mint ezer önkormányzatban voksoltak, akkor több mint 62 százalékos részvételi aránnyal, amely öt százalékponttal volt alacsonyabb az előző évihez képest.

A mostani választás az utolsó politikai megmérettetés az olasz pártok számára a következő parlamenti választások előtt, amelyek várhatóan 2018 tavaszán lesznek.

Most a balközép római kormánykoalíciót vezető Demokrata Párt (PD) tizenöt távozó polgármesterének mandátuma forog kockán, a Hajrá Olaszország (FI) vezette jobbközép szövetség hat polgármesteri székét akarja megtartani az újonnan megszerezhetők mellett. Az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) tavaly megszerezte Róma főpolgármesteri székét, és az előrejelzések szerint további városokat vehet be, az erősödő Északi Ligával együtt.

A helyhatósági választási kampány szokatlanul csendes volt, a nagy parlamenti pártok vezetői alig szerepeltek, jelöltjeiket szinte csak a közösségi oldalaikon közzétett üzeneteikkel támogatták. Elemzők szerint ennek az az oka, hogy a kormánypártok és ellenzékiek is bukástól tartanak, főleg az utóbbi napok fordulata után, amikor már-már úgy látszott, az ország stabilitása érdekében a pártok képesek megállapodni az új választási rendszerről, de ez mégis meghiúsult, és belpolitikai káoszhoz vezetett. Ezzel függ össze, hogy a mostani helyhatósági választásokon a listák több mint hetven százalékát helyi független jelöltek vezetik.

Koszovó is választ

Hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek Koszovóban. Az ország 1,9 millió szavazópolgára előrehozott választáson dönt a 120 fős parlament új összetételéről.

A huszonhat választási listán szinte az összes, Koszovóban élő nemzeti kisebbség képviselője megtalálható: az albán mellett szerb, bosnyák, roma, török, goráni, askáli és a magát egyiptominak nevező kisebbséghez tartozó jelöltek is vannak.

A koszovói választási törvény szerint önállóan induló pártok esetében ötszázalékos a parlamenti küszöb, míg koalíciók esetében hétszázalékos. A kisebbségek a pozitív diszkriminációnak köszönhetően 20, úgynevezett fenntartott hellyel rendelkeznek a 120 fős pristinai törvényhozásban, ebből 10 hely a szerb kisebbséget illeti meg.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »