Vállalati csalásokkal foglalkozó szakértőt jelöl Trump az FBI élére

Donald Trump amerikai elnök szerdán közölte, hogy Christopher Wray volt igazságügy-minisztériumi vezetőt készül kinevezni a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) élére.

Trump a hírről Twitter-üzenetben számolt be, további részleteket ígérve. Az amerikai szenátusnak jóvá kell hagynia Wray kinevezését.

Az FBI korábbi igazgatóját, James Comey-t május 9-én váratlanul bocsátotta el állásából az amerikai elnök – az igazgató személyesen felügyelte az amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozás ügyében folyó FBI-vizsgálatot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Újabb részletek kerültek napvilágra Trump és Comey konfliktusáról

Volt FBI-vezér vizsgálja tovább az orosz szálat

Trump egy nappal azelőtt jelentette be jelöltjének nevét az FBI vezetőjének tisztségére, hogy a tervek szerint Comey-t meghallgatja a szenátus hírszerzési bizottsága Moszkva állítólagos beavatkozása, illetve Trump kampánycsapatával és szövetségeseivel történt esetleges összejátszása ügyében.

Sean Spicer fehér házi szóvivő szerint az elnök több igazgatójelölttel – közöttük Wrayjel is – tárgyalt a múlt héten.
Wray jelenleg a King and Spanding ügyvédi iroda washingtoni és atlantai irodáiban dolgozik, különböző „fehérgalléros” bűnügyekkel és hatósági végrehajtással foglalkozik – közölte a vállalat.

Ifjabb George Bush elnöksége alatt egy ideig – 2003 és 2005 között – igazságügy-minisztériumi államtitkár volt, ebben az időben Comey volt a tárca miniszterhelyettese. Wray a bűnügyi főosztályt vezette, vállalati csalási botrányok és az amerikai piacokat érintő esetek tartoztak a hatáskörébe, munkája során szoros együttműködést folytatott az FBI-jal.

Egy volt FBI-vezető felvetette a kérdést, hogy Wray képes lesz-e irányítani a több mint 35 ezer alkalmazottat foglalkoztató Szövetségi Nyomozó Irodát, miután az igazságügy-minisztériumban egy kis létszámú főosztály vezetője volt – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

Wray tagja volt a legnagyobb amerikai áramellátó vállalat, az Enron botrányának kivizsgálására ügyészekből és FBI-ügynökökből felállított különbizottságnak is.

Forrás: MTI/Reuters/AFP/dpa/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »