Vészhelyzet nincs, de már a tengeri szállítás is akadozik Katar felé

Egy évre elegendő élelmiszertartalékkal rendelkezik Katar – állították szerdán illetékes vezetők, akik megpróbálták megnyugtatni a szaúd-arábiai blokád miatt pánikba esett lakosságot.

Néhány órával azután, hogy Szaúd-Arábia és szövetségesei megszakították a diplomáciai kapcsolatokat Katarral, lezárták szárazföldi és tengeri határukat, valamint légterüket, a kétségbeesett katari lakosok megrohanták a boltokat és felvásárolták az alapvető cikkeket – a tej, a rizs és a csirke villámgyorsan eltűnt a polcokról.

Katar villámgyors elszigetelésének háttere

Zavarban van a világ Katar elszigetelése miatt

A kereskedelmi kamara elnöke a helyi sajtónak adott nyilatkozatában leszögezte, hogy nem lesz hiány a 2,6 millió lakost számláló országban.

„Nem lesz hiány élelmiszerekből és más termékekből sem, mivel az import 95 százaléka légi vagy tengeri úton érkezik” – hangoztatta Kalifa bin Jászem ász-Száni sejk, kiemelve, hogy élelmiszerből és más fogyasztási cikkekből egy évre elegendő a tartalék.

Becslések szerint Katar élelmiszerszükségletének 90 százalékát fedezi importból. Katar kikötői és repülőterei rendben működtek szerdán és folytatódott a kereskedelmi tevékenység a szaúdi vezetésű bojkottban részt nem vevő országokkal.

Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati tisztségviselő közölte, hogy tárgyalnak Iránnal, Törökországgal és más országokkal élelmiszer és ivóvíz szállításáról, hogy elkerüljék az esetleges hiányt.

A szállítmányokat a Qatar Airways teherszállító gépeivel juttatnák be az országba. Gabonából legalább négy hétre elegendőek a piaci készletek, és a kormány jelentős stratégiai élelmiszertartalékot halmozott fel Dohában – mondta.

A Katarra nehezedő kereskedelmi nyomás újabb jeleként azonban az Evergreen tajvani logisztikai cég és a hongkongi OOCL szerdán közölte, hogy felfüggeszti tengeri áruszállítási szolgáltatását.

A világ legnagyobb konténerszállítója, a dán Moller-Maersk már kedden közölte, hogy nem tud árut szállítani Katarba vagy Katarból, mert nem használhatja erre a célra eddigi bázisát, az Egyesült Arab Emírségekben fekvő Dzsebel Ali kikötőt – a Maersk közölte, hogy igyekszik alternatív útvonalakat találni.

Forrás: MTI/AFP/Reuters

Friss hírek