Katar kész a diplomáciai válság párbeszédes rendezésére

Párbeszédre szólított fel a Katar és a több más arab ország közötti viszony erős kiéleződése ügyében Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor telefonon tárgyalt katari kollégájával, Muhammad bin Abdul Rahmán ász-Száni sejkkel – közölte honlapján hétfőn az orosz külügyi tárca.

Hétfő reggel óta nyolc ország, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritius és a Maldív-szigetek jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral. Arra hivatkoztak, hogy Doha terroristákat támogat és beleavatkozik a belügyeikbe. Közülük több állam további intézkedésként megszakította a tengeri és a légi közlekedést is Katarral, és kiutasították az Arab-öböl nyugati felén fekvő állam diplomatáit és állampolgárait is.  A többi között Szudán is aggodalmának adott hangot a kialakult helyzet miatt, és felajánlotta, hogy közvetítőként jár el a felek között.

Katar egy félszigeten fekszik az Arab-öböl nyugati felén. Szárazföldön csak Szaúd-Arábiából közelíthető meg. Ám miután Szaúd-Arábia és szövetségesei megszakították diplomáciai kapcsolatukat Dohával, Rijád a határt is lezárta, pedig Katar élelmiszerellátása teljes mértékben a Szaúd-Arábiából, közúton behozott élelmiszerszállítmányoktól függ.

A Moszkvával való kapcsolatfelvételt Doha kezdeményezte. A moszkvai közlemény szerint a két külügyminiszter aggodalmát fejezte ki az arab világban keletkezett új feszültséggóccal kapcsolatban. Lavrov az ellentétek kölcsönös tiszteleten alapuló, tárgyalásos rendezése mellett foglalt állást, a példátlan jellegű kihívások, különösen a terrorfenyegetés tükrében.

A katari szuverén alap és a svájci Glencore cégcsoport egyébként tavaly decemberben, 50-50 százalékos részesedésben felvásárolta az állami többségű Rosznyefty orosz olajvállalat 19,5 százalékát mintegy 10,5 milliárd euróért.

Kapcsolódó cikkünk: Katar villámgyors elszigetelésének háttere

Donald Trump amerikai elnök elkötelezett a Katar körüli feszültség enyhítésében

Ezt a Fehér Ház helyettes szóvivője, Sarah Huckabee Sanders szögezte le az elnöki hivatal szokásos napi sajtótájékoztatóján. Arról egyelőre nem nyilatkoztak, hogy az Egyesült Államok – amely a viszályban érintett valamennyi államnak szövetségese – vállal-e aktív szerepet a térségben kialakult nézeteltérések elsimításában.

Hétfőn délelőtt az Ausztráliában tárgyaló Rex Tillerson külügyminiszter már állást foglalt Katar ügyében: a helyzet tárgyalásos rendezését szorgalmazta, valamennyi érdekelt fél bevonásával.

Tillerson álláspontjának nyilvánosságra kerülése előtt egy neve elhallgatását kérő külügyi tisztségviselő úgy nyilatkozott: az Öböl-térség valamennyi országa „rendkívül fontos partner” az Egyesült Államok számára, és Washington arra számít, hogy az érintett felek előbb, vagy utóbb, de megtalálják a válságból kivezető megoldás lehetőségeit.

Közben kiderült: az amerikai hadsereg változatlanul hajt végre küldetéseket a katari Al-Udeid légibázisról.

A kuvaiti emír Szaúd-Arábiába és Katarba utazik

Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir kuvaiti emír kedden rendkívüli látogatást készül tenni Szaúd-Arábiában és Katarban, megfigyelők szerint azért, hogy segítsen helyreállítani a kapcsolatokat Doha és a környező Arab-öböl menti államok között.

Dzsábir hétfői telefonbeszélgetésükben felszólította Tamím bin Hamad ász-Száni katari emírt, hogy fordítsa erőfeszítéseit a diplomáciai válság rendezésére, egyben „kifejezte kívánságát”, hogy a katari vezető tartózkodjon olyan lépésektől, amelyek a helyzet elmérgesedéséhez vezethetnének – jelentette a KUNA kuvaiti állami hírügynökség.

Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejk, katari külügyminiszter az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak elmondta, hogy a katari emír elhalasztotta televíziós beszédét a kuvaiti emír közvetítő küldetésének sikere érdekében. Közölte azt is, hogy országa kész a diplomáciai válság párbeszédes rendezésére. Megjegyezte ugyanakkor: néhány állam azon van, hogy gyámság alá helyezze Katart, de Doha ezeket a próbálkozásokat a leghatározottabb módon elutasítja.

Korábban írtuk: Viharfelhők a Közel-Keleten: négy ország szakított Katarral

Financial Times: Katar egymilliárd dollár váltságdíjat fizetett ki terroristáknak a királyi család tagjaiért

Doha mintegy egymilliárd dollár (290 milliárd forint) összegű váltságdíjat fizetett áprilisban az Irakban elhurcolt katari királyi család tagjaiért – közölte a Financial Times című brit üzleti napilap az ügyre rálátással bíró katari kormányzati és katonai forrásokra hivatkozva. A lap értesülései szerint a váltságdíjat a katari királyi család 26 tagjáért fizették ki, akiket még 2015 decemberében hurcoltak el egy vadászatról Dél-Irakban ismeretlen fegyveresek. A pénz egy részét további mintegy 50, dzsihadisták által Szíriában elfogott személy kiszabadítására fordították.

A londoni újság tudni véli, hogy a váltságdíj az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló egyik szíriai fegyveres csoporthoz, valamint iráni biztonsági tisztségviselőkhöz folyt be.

Forrás: MTI/TASZSZ/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »