Terror Londonban: Tizenkét ember őrizetben, gőzerővel zajlanak a házkutatások

Őrizetbe vettek tizenkét embert vasárnap a londoni rendőrség terrorellenes parancsnokságának egységei az előző éjjel elkövetett londoni merénylettel összefüggésben. Theresa May brit miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy a terveknek megfelelően megtartják jövő csütörtökön az előrehozott parlamenti választásokat Nagy-Britanniában.

A Scotland Yard vasárnap délutáni tájékoztatása szerint az őrizetbe vételek a kelet-londoni Barking városrészben történtek, és a környék számos lakóingatlanában további házkutatások zajlanak. Nem hivatalos vasárnapi médiaértesülések szerint a nagy erőkkel kezdett intenzív házkutatások az elkövetők lakhelyeit is érintik. A BBC-nek nyilatkozó egyik helybéli lakos elmondta, hogy a rendőrség által lelőtt három támadó egyikében szomszédját ismerte fel.

A rendőrség megerősítette, hogy a London hídon történt gázolásos, illetve a közeli piac, a Borough Market környékén elkövetett késeléses támadásokban heten meghaltak, és a három elkövetőt a kivonuló fegyveres rendőri egységek a Borough Market területén agyonlőtték.

Példátlanul sok – mintegy ötven – lövést adott le szombat este nyolc brit rendőr, hogy megállítsa a látszólag robbanómellényt viselő elkövető öngyilkos merénylőket – közölte vasárnap Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka.

„Nyolc fegyveres rendőr elsütötte a fegyverét. Az elsődleges becsléseink szerint mintegy 50 lövés dördült el, a nyolc rendőr mintegy 50 lövedéket lőtt ki” – mondta Rowley. „A rendőrök válságos helyzetben voltak – élet és halál forgott kockán – a látszólag robbanómellényes három támadó már több emberre rátámadt és többeket megölt, azonnal meg kellett őket állítani” – tette hozzá a parancsnok.

A Scotland Yard vasárnapi beszámolója szerint a rendőrséghez szombaton 22:08 órakor érkeztek az első bejelentések arról, hogy egy fehér furgon gyalogosokat ütött el a London hídon. A jármű ezután a Borough Markethez hajtott tovább, ahol három férfi kiszállt és sok embert megkéselt. Az elkövetőkön talált, robbanómellényekhez hasonló szerkezetekről a rendőrség már megállapította, hogy utánzatok voltak. A környéket továbbra is kordonok zárják le, és a rendőrség kéri a lakosságot, hogy kerülje a London híd és a Borough Market térségét.

Theresa May miniszterelnök vasárnap a kabinet válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA ülésén elnökölt. Az értekezlet után, a Downing Streeten tett nyilatkozatában kijelentette, hogy a terveknek megfelelően megtartják jövő csütörtökön az előrehozott parlamenti választásokat. A miniszterlenök nem tett említést arról, hogy módosulna a jelenleg érvényes, második legmagasabb terrorkészültségi szint Nagy-Britanniában, de nem sokkal korábban Sadiq Khan, London polgármestere a BBC televíziónak nyilatkozva tényként jelentette ki, hogy nem változik a hivatalos meghatározás alapján súlyos fenyegetettséget jelző jelenlegi riasztási fokozat.

Sadiq Khan londoni főpolgármestert támadta vasárnap Donald Trump amerikai elnök, akit azzal vádolt meg, hogy nem vette komolyan a terrorfenyegetettséget. „Legalább hét halott és 48 sebesült egy terrormerényletben, és a londoni főpolgármester azt mondta, hogy +nincs okunk a riadalomra+” – írta a helyi idő szerint szombat esti londoni merénylet után Twitter-üzenetében az amerikai elnök Sadiq Khanra utalva.

„Véget kell vetni a politikai korrektségnek és el kell kezdenünk a mieink biztonságán dolgozni. Ha nem vagyunk ravaszak, ez csak rosszabb lesz” – figyelmeztetett Donald Trump.

Az amerikai elnök Twitter-üzenetére reagálva a főpolgármester szóvivője közleményben tudatta, hogy Sadiq Khannak jobb dolga is van, mint Donald Trump „rosszul tájékozott” Twitter-üzenetére válaszolni, amely „szándékosan emelte ki a szövegkörnyezetből a londoniakhoz intézett felszólítást, hogy ne essenek rémületbe”.

Donald Trump előzőleg felajánlotta Washington segítséget Nagy-Britanniának a londoni terrorcselekmények kivizsgálásához. Trump egyben az általa elrendelt, de egy bíróság által felfüggesztett – több, muzulmán többségű országra vonatkozó – beutazási tilalom érvényesítését szorgalmazta. „Ha az Egyesült Államok bármiben segítséget nyújthat Londonnak és Nagy-Britanniának, mi ott leszünk. Veletek vagyunk! Isten áldjon” – írta Trump korábbi Twitter-üzenetében.

Vasárnapi nyilatkozatában Theresa May kijelentette: az iszlám szélsőség eltorzított ideológiáját nem lehet csak katonai beavatkozással és a folyamatos terrorellenes védelmi műveletek fenntartásával legyőzni. Ez az ideológia csak akkor lesz legyőzhető, ha sikerül mindenkivel megértetni, hogy a pluralizmus brit értékei magasabb rendűek bárminél, amit a gyűlölet szónokai és hívei kínálnak – fogalmazott a brit kormányfő.

Theresa May szerint Nagy-Britanniában „túl nagy a tolerancia” az iszlám szélsőséggel szemben. Nem szabad azonban megengedni, hogy ez az ideológia bárhol biztonságban tenyészhessen, márpedig az internet, valamint az internetalapú szolgáltatásokat nyújtó nagyvállalatok éppen ilyen teret biztosítanak ennek az ideológiának.

May szerint ezért Nagy-Britanniának együtt kell működnie a szövetséges demokratikus kormányokkal olyan nemzetközi megállapodások elérése végett, amelyek szabályozzák a virtuális teret a szélsőségesség és a merénylettervek terjesztésének megakadályozása érdekében. A brit kormányfő hozzátette: ha szükséges, növelni kell a terrorcselekményekért kiróható börtönbüntetések időtartamát, még a kisebb jelentőségűnek látszó bűncselekmények esetében is.

Forrás: MTI/Reuters/AP/EFE/AFP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »