A törökök aggódnak az YPG felfegyverzése miatt

Szíria jövője szempontjából rendkívül veszélyes, hogy az Egyesült Államok az Iszlám Állam elleni harc keretében fegyvereket szállít a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciának, amelyet Ankara terrorszervezetnek tekint – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában a szlovén hivatali kollégájával, Karl Erjaveccel tartott közös sajtótájékoztatón.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a török tárcavezető kifejtette: az amerikai lépés Szíria nemzeti egységére és területi integritására nézve kockázatos, hiszen az YPG a meghódított területeiről mindenkit elűz, beleértve azokat a kurdokat is, akik nem értenek egyet a milícia ideológiájával.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Irakban bombázta a kurdokat a török légierő

Amerika felfegyverzi a Szíriában harcoló kurdokat

Cavusoglu hozzátette: a szíriai kurdok a fegyvereket Törökországgal, de akár az emberiséggel szemben is fel tudják használni. A török külügyminiszter hangsúlyozta: amennyiben Szíriában stabilitást akarunk elérni, Washingtonnak el kell állnia ettől a helytelen döntéstől.

Az NBC amerikai televízió kedden jelentette, hogy a Pentagon (az Egyesült Államok védelmi minisztériuma) megindította a szíriai kurdoknak szánt fegyverszállításokat.

Ankara a Törökországban 1984 óta felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szárnyának, így ahhoz hasonló terrorszervezetnek tekinti az YPG-t. A török vezetés attól tart, hogy a szíriai kurdoknak küldött amerikai fegyverek a PKK lázadóihoz kerülnek, ami felélénkítené a kurd függetlenedési törekvéseket.

A PKK-t Washington és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti, de az YPG-t az Egyesült Államok egyik leghatékonyabb szövetségesének tartja a szélsőségesek elleni harcban, különösen az IÁ szíriai központja, Rakka küszöbönálló ostroma előtt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »