Nem lesz külön eurózónás költségvetés

Németország elutasítja a közös euróövezeti költségvetés készítésének és közös adósság kibocsátásának brüsszeli javaslatát.

„Különösen a Brexitre való tekintettel fontosnak tartjuk, hogy minden, a devizaközösség továbbfejlesztésével kapcsolatban felmerülő problémákra az unió egészének a keretei között keressünk megoldást” – fogalmazott a pénzügyminisztérium szóvivője az Európai Bizottság javaslatát firtató hírügynökségi megkeresésre adott válaszában. Leszögezte: nem akarunk különbséget tenni a „kint” és a „bent” lévők, vagyis az euróövezeti tagok és a többiek között.

Németország már megkezdte az egyeztetéseket az Európai Unió jövőjéről Franciaországgal – jegyezte meg a szóvivő, hozzátéve, hogy tüzetesen meg fogják vizsgálni a bizottság javaslatát, de korai lenne még annak részleteibe menni.

  • Kapcsolódó cikkünk:

2020-tól új feltételhez köthetik az uniós pénzek kifizetését

Rámutatott ugyanakkor, hogy az Európai Unióban a hitelesség megerősítése érdekében a már meglévő szabályokat kellene először érvényesíteni és csak ezt követően kellene az integráció megerősítése irányába vezető további lépéseken gondolkodni.

A tagországoknak elsősorban strukturális reformokkal és az adósság csökkentésével kell a hitelesség megerősítésére és a gazdasági növekedés fellendítésére törekedniük – mondta a pénzügyminisztériumi szóvivő, megjegyezve, hogy jelentősen csökkennie kell még a pénzügyi kockázatoknak ahhoz, hogy a felelősség megosztásának további elmélyítése egyáltalán szóba kerülhessen.

„Az eurókötvényekről szólva pedig úgy gondolom senki nem fog meglepődni azon, hogy Németország elutasító álláspontja egy jottányit sem változott az adósság közös felvállalásával kapcsolatosan” – szögezte le a német szövetségi pénzügyminisztérium szóvivője.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »